Η Γερμανία πρωτοπόρα στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την McKinsey

 
66 green Fot 330x280 Η Γερμανία πρωτοπόρα στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την McKinsey

Η Γερμανία πρωτοπορεί στην μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Γερμανία πέτυχε, σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας McKinsey την ανάπτυξη της ενεργειακής μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού μέχρι το 2020 θα επιτευχθεί πτώση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 31%, επίπεδο ίδιο με αυτό του 1990! Ταυτόχρονα, το κόστος της μετάβασης της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και ιδιώτες  από 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 60% σε 21,5 δισ. Ευρώ. Για την μελέτη, οι σύμβουλοι βασίστηκαν στη συνέχιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά 1,6%.
“Η Γερμανία είναι και παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης, στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου”, δήλωσε η εμπειρογνώμων Anja Hartmann, συνεργάτης της McKinsey και συν-συγγραφέας της μελέτης. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μειωθεί όπως αναμένεται από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά θα αυξηθεί. Χωρίς σημαντική προσπάθεια, ιδιαίτερα στον τομέα των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης στη βιομηχανία και την επέκταση των ανεμογεννητριών, τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές, οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αυξηθούν μέχρι και 24%, δηλώνει η εμπειρογνώμονας. 
 Περαιτέρω, φιλόδοξοι στόχοι για την μείωση του θερμοκηπίου δεν είναι κατά τη γνώμη της εμπειρογνώμονα της ενέργειας προς το παρόν ρεαλιστικοί.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ενεργειακής μετάβασης (αύξηση τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας) θα υποστούν σύμφωνα με τη μελέτη τα νοικοκυριά, η βιομηχανία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες. Μέχρι το 2020, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας,  προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, θα αυξηθεί κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 10%. Ένα νοικοκυριό το 2020 θα πληρώνει περίπου 29 σεντ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 3,1 σεντ περισσότερο από ό, τι σήμερα, σύμφωνα με τις McKinsey εκτιμήσεις.
Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι για την Γερμανία πολύ θετική, συνεχίζει η μελέτη,  αφού θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα και τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 21% μέχρι το 2020.

Παράλληλα οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν, ότι η σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε κίνδυνο, με διακοπές ρεύματος. Η μελέτη αναφέρει τρεις βασικούς λόγους για τις διακοπές:
- μείωση των ελεγχόμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας και σχετική μείωση του αποθεματικού από σήμερα 15% σε 5% για το 2020,
- αύξηση του φόρτου του δικτύου λόγω της αποσύνδεσης της κατανάλωσης και των κέντρων παραγωγής
- και πάρα πολύ αργή ανάπτυξη του δικτύου . Έχουν κατασκευαστεί γύρω στα 200 μόνο από τα 4.300 χιλιόμετρα δικτύου, που απαιτούνται μέχρι το 2020, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του δικτύου σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει σύμφωνα με  την McKinsey μελέτη, θα πρέπει
1. να διατηρηθούν υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας με δυνατότητα ρύθμισης της παραγωγής ενέργειας,
2. να προωθηθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μεταφορών και του δικτύου διανομής, με γεωγραφικό και περιφερειακό συντονισμό,
3. να αναπτυχθούν ευφυή δίκτυα με διαφάνεια των δεδομένων όσον αφορά τη διανομή και την προώθηση και
4.  να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.