Ενεργειακή αυτονομία κτιρίου από φωτοβολταϊκά και φύκια στη Γερμανία

 
bio hause Ενεργειακή αυτονομία κτιρίου από φωτοβολταϊκά και φύκια στη Γερμανία

100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτοβολταϊκά και φύκια, για το BIQ Hause

Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο κτίριο από φωτοβολταϊκά πάνελ και φύκια, το  BIQ House, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να τεθεί σε λειτουργία στο Αμβούργο, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Building – 2013 (Κατοικία – 2013). 

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του BIQ (Bio Intelligence Quotient) House διέρκησε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 5.000.000 ευρώ, ποσό που χρηματοδοτήθηκε από την “Internationale Bauausstellung (IBA)”, ως το γερμανικό μέρος της συνεχιζόμενης Διεθνής Έκθεσης Building – 2013. Το BIQ House είναι ένα από τα 16 έργα που ανέλαβε ο όμιλος, με στόχο να αποδείξει ότι οικονομικά αποτελεσματικοί τρόποι για βιοπεριβαντολογικά κτίρια είναι ήδη διαθέσιμοι σήμερα. Το κτίριο για να τονίσει την ενεργειακή του αυτάρκεια από ανανεώσιμες πηγές, είναι βαμμένο πράσινο, ενώ στην μιά πλευρά του έχει προστεθεί ένα τεράστιο καρτούν που μοιάζει με φούσκα, με τη λέξη “Φωτοσύνθεση”.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από την εταιρεία Arup σε συνεργασία με τη γερμανική SSC και το αυστριακό αρχιτεκτονικό γραφείο Splitterwerk. Οι δύο πλευρές του είναι καλυμμένες με σύστημα κινητών πάνελ συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων. Τα 130 κινούμενα πάνελ με ύψος 2,5 μέτρα και πλάτος 60 εκατοστά δημιουργούν ένα περιβάλλον που λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τα φύκια.  Τα φύκια βρίσκονται σε λεπτές ορθογώνιες γυάλινες δεξαμενές μέσα σε ένα διάλυμα ύδατος,  και τους παρέχονται για την ανάπτυξή τους,  θρεπτικά συστατικά και διοξείδιο του άνθρακα από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Κάθε δεξαμενή είναι τοποθετημένη στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου σε ένα κινούμενο σύστημα, που επιτρέπει τη στροφή των δεξαμενών προς τον ήλιο – η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται και για τα πάνελ.

Τα φύκια προέρχονται από έναν παραπόταμο του ποταμού Έλβα και παράγουν έως και πέντε φορές περισσότερη βιομάζα ανά 10 στρέμματα απ’ ό,τι τα χερσαία φυτά. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν μικροφύκη είναι ότι είναι κατά πολύ αποδοτικότερα σε σχέση με άλλες φυτά, για την παραγωγή ενέργειας.

Μόλις τα φύκια αναπτύσσονται, μεταφέρονται σε έναν ειδικό χώρο, όπου μετά από ζυμώσεις μετατρέπονται σε βιοαέριο, από το οποίο παράγεται ενέργεια. Εκτός από το να τροφοδοτούν το κτήριο με ενέργεια, τα μίνι θερμοκήπια παρέχουν σκίαση στο κτίριο.

Το κτίριο είναι το πρώτο συγκρότημα κατοικιών του είδους του στον κόσμο και θα αποτελέσει αντικείμενο εκτενών μελετών για το το κατά πόσο τα φύκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ενέργειας για παρόμοιες κατασκευές.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.