Ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την ένταξη του κεντρικού κτιρίου του Δημαρχείου του Πειραιά στο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ”

 
70 ενεργειακη κλαση 330χ250 Ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την ένταξη του κεντρικού κτιρίου του Δημαρχείου του Πειραιά στο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ”

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την ένταξη του κεντρικού κτιρίου του Δημαρχείου του Πειραιά στο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ”

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του κεντρικού κτιρίου του Δημαρχείου του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» για παρεμβάσεις και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού1,5 εκ.ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Από τις προτεινόμενες δράσεις αναμένεται συνολική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας για το σύνολο των παρεμβάσεων που ανέρχεται σε 55% ξεπερνώντας το 25% όπως απαιτείται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ το ποσοστό ετήσιας μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου φθάνει συνολικά το 60%.

Αμέσως μετά την απόφαση ένταξης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης των οριστικών μελετών, με την ολοκλήρωσή τους να προβλέπεται εντός λίγων μηνών. Οι εργασίες του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2015. Η ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου που τώρα είναι κατηγορίας Γ, μετά τις παρεμβάσεις θα αναβαθμιστεί σε Β.

Το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο Πειραιά είναι αρκετά παλιό (έτος λειτουργίας το 1969) με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στο κέλυφος όσο και στο σύστημα θέρμανσης-ψύξης και στο φωτισμό, για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν σε:

  • αντικατάσταση υαλοπινάκων, ανοιγμάτων και κεντρικής εισόδου, προσθήκη ανακλαστικής μεμβράνης
  • θερμομόνωση κελύφους και οροφής
  • αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών μονάδων με νέο κεντρικό σύστημα θέρμανσης ψύξης – αερισμού
  • αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.

Η πράξη αφορά επίσης σε υποστηρικτικές δράσεις (υποέργα) όπως:

  • υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου κατά την προετοιμασία του φακέλου της πρότασης και κατά τη διάρκεια του έργου
  • τεχνικές μελέτες (μελέτη θέρμανσης – κλιματισμού, στατική μελέτη, μελέτη φωτισμού)
  • ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης πριν και μετά τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας)
  • δράσεις δημοσιότητας.
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.