Πρωταγωνιστικός ρόλος για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική

 
3 ενεργεια οικονομια fot 330x220 Πρωταγωνιστικός ρόλος για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική

Ελλάδα: Κόμβος για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική και στη γεωπολιτική σκακιέρα, με αφορμή την παραγωγή και διακίνηση των ενεργειακών πόρων, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας κηρύσσοντας, σήμερα το πρωί, την έναρξη του συνεδρίου του «Energy Money Conference» με θέμα «Ελλάδα: Κόμβος για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης».

Με αυτό τον στόχο, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση στη ΝΑ Ευρώπη, αναπτύσσει μια δυναμική, εξωστρεφή και πολυδιάστατη εξωτερική ενεργειακή πολιτική σε πεδία συνεργασίας με σημαντικούς, παραδοσιακούς αλλά και νέους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο υφυπουργός, «επιδιώκουμε την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών που κατοχυρώνουν τη θέση- κλειδί της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ως αξιόπιστου και ασφαλούς ενεργειακού κόμβου προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θέτουμε ξανά σε προτεραιότητα μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας στην ελληνική επικράτεια». Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, «ένας ευρύτερος σχεδιασμός έργων υποδομής στις μεταφορές και στις υπηρεσίες, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας και να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η επιβεβαίωση της ύπαρξης σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδας και το αξιόλογο δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτουμε, ανοίγουν νέες προοπτικές για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και, συνάμα, πολλαπλές επενδυτικές ευκαιρίες, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, που θα δώσουν μια σημαντική αναπτυξιακή ανάσα στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία».

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για την ενέργεια, όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, η Ελλάδα προχωρά τις διαδικασίες για τις σεισμικές έρευνες σε σημεία της ελληνικής επικράτειας (Ιωάννινα, Πατραϊκός, Κατάκολο), όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα 250 εκατομμυρίων βαρελιών, με φιλόδοξο στόχο να αρχίσουν σύντομα οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η έρευνα για εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, όπου οι προσδοκίες είναι αυξημένες, καθώς η περιοχή αποτελεί συνέχεια της γεωλογικής λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου όπως το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και το «οικόπεδο 12» της Κύπρου.

«Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα μας», κατέληξε ο υφυπουργός, «ο ένας δρόμος, αυτός που μοιάζει πιο εύκολος, οδηγεί στην κοινωνική ισοπέδωση και στον οικονομικό μαρασμό. Ο άλλος δρόμος είναι δύσκολος, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα, ενώνοντας δυνάμεις και δουλεύοντας σκληρά, να βγάλουμε όλοι μαζί τη χώρα από την κρίση. Αλλά για να υλοποιηθεί, χρειάζεται αποφασιστικότητα και την ‘ενέργεια’ όλων».

πηγή: kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.