Ανακύκλωση Φωτοβολταϊκών: 95% των υλικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες μονάδες

 
recycling Ανακύκλωση Φωτοβολταϊκών: 95% των υλικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες μονάδες

Ανακύκλωση φωτοβολταϊκών μονάδων

Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μειώνεται περίπου μετά από 30 χρόνια, και τότε η αντικατάσταση των μονάδων είναι απαραίτητη. Τα παλιά φωτοβολταϊκά μπορούν να ανακυκλωθούν και μάλιστα το 95% των υλικών μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων μονάδων, αναφέρει η Beko Käuferportal GmbH (Βερολίνο, Γερμανία) σε δελτίο τύπου.

Από τότε που η ευρωπαϊκή ένωση επέβαλε κανόνες για τα απόβλητα  ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού((Waste Electrical and Electronic Equipment) όλοι οι προμηθευτές φωτοβολταϊκών είναι υποχρεωμένοι για τη διάθεση των παλαιών μονάδων σε οικολογικές θέσης συλλογής. Στην συνέχεια περνάνε οι μονάδες στον κύκλο ανακύκλωσης.

Το πρώτο βήμα για την ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών είναι ο διαχωρισμός  των στρωμάτων των ημιαγωγών από το γυαλί. Με τον τρόπο αυτό, το υλικό των ημιαγωγών και το καθαρισμένο γυαλί μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Επίσης τα πλάισια, τα ηλεκτρονικά και τα μέταλλα διαχωρίζονται, καθαρίζονται και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε τελικά το 95% του υλικού μιάς φωτοβολταϊκής  μονάδας ρέει πίσω στον κύκλο παραγωγής.

Στην αρχή οι εμπειρογνώμονες της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας  ήταν δύσπιστοι σχετικά με το κόστος της ανακύκλωσης παλαιών φωτοβολταϊκών,  στο μεταξύ είναι βέβαιοι , ότι με την τελειοποίηση του κύκλου το κόστος εξακολουθεί να μειώνεται, έτσι ώστε η ανακύκλωση να είναι για την οικονομία και το περιβάλλον προς μεγάλο όφελος και να εξασφαλίζει σταθερή οικολογική αγορά φωτοβολταϊκών.

 

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.