Η λαθραία υλοτόμηση στα ύψη, με πρωταθλήτρια τη Βόρεια Ελλάδα

 
7 pelets fot 330x248 Η λαθραία υλοτόμηση στα ύψη, με πρωταθλήτρια τη Βόρεια Ελλάδα

Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591)

Διαστάσεις… επιδημίας φαίνεται πως παίρνει η λαθραία υλοτόμηση, με τον χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά μας και τα πορτοφόλια των Ελλήνων να στερεύουν όλο και περισσότερο! Τα καταγεγραμμένα συμβάντα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η τάση είναι αυξητική.

Πρωταθλήτρια στην παράνομη κοπή ξύλων αναδεικνύεται η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην ειδική γραμματεία Δασών, κατά το 2012 κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, 426 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό και 425 οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά της παράνομης ξυλείας. Από τις υπηρεσίες υποβλήθηκαν συνολικά 3.105 μηνύσεις σχετικά με το θέμα (το 2011 είχαν υποβληθεί γύρω στις 1.300).

Από το σύνολο των μηνύσεων, οι 1.340 κατατέθηκαν στα όρια της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης όπου κατασχέθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίας ξυλείας, τα περισσότερα οχήματα και εργαλεία. Σημαντικές ποσότητες κατασχέθηκαν επίσης στην αποκεντρωμένη διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου, ενώ σχετικά μεγάλος αριθμός μηνύσεων υποβλήθηκε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (639).

Οι καταγγελίες
Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες πως μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591).

Σημειώνεται πως πριν από έναν μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τη λαθροϋλοτομία, καθώς αυτή αφενός συντείνει στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας, αφετέρου συνδέεται με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα εξαιτίας της αυξημένης χρήσης τζακιών και ξυλόσομπας.

Το θέμα της λαθροϋλοτομίας σε συνδυασμό με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος. Ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ στην προώθηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, πλην του πετρελαίου, με την αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ.

πηγή:ethnos.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.