Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα αν αποκτήσει ρωσική εταιρεία τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

 
14 geld Fot 330x248 Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα αν αποκτήσει ρωσική εταιρεία τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα έγινε το κέντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών

«Επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στη δημοπρασία για τη ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ανοίγει τον δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, σε μια χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία και με θρησκευτικούς δεσμούς» γράφουν οι «Moscow Times» την Τρίτη.

Οι επενδύσεις όμως «εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του αερίου», τονίζει η ρωσική εφημερίδα.

Σημειώνοντας ότι το «φυσικό αέριο έγινε το κέντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι διστάζουν να συμβάλλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους» η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Αντρέι Κορόλιεφ, διευθυντικού στελέχους της Sintez, της μίας από τις δύο ρωσικές εταιρείες που μετέχουν στον διαγωνισμό – η άλλη είναι η Gazprom.

«Η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες καθώς και από τις χώρες της Κασπίας», τονίζει ο κ. Κορόλιεφ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τη Gazprom «αν κάνει ελκυστική πρόταση».

Το άρθρο αναφέρεται στις γνωστές «ευρωπαϊκές παρεμβάσεις» και στις δηλώσεις «αμερικανών επισήμων» για τον αποκλεισμό των ρωσικών εταιρειών, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν διστάζει «να πλεύσει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν ρωσικές εταιρείες να πάρουν τον έλεγχο της ενέργειας».Υπενθυμίζει δε ότι «ρωσικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, για τουριστικές ευκαιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Ομως «όλα εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του φυσικού αερίου» γράφει η εφημερίδα.

Και συμπληρώνει: «Οι ρωσικές εταιρείες δεν αγνόησαν την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δανειακής κρίσης. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις έκαναν άλμα, από 32 δισ. δολάρια το 2009 σε 31,8 δισ. δολ. το 201ο και 93 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας».

πηγή: imerisia.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.