Οι κλιματικές αλλαγές αφορούν όλους μας. Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται απο τις ΑΠΕ

 
108 prasini gi Fot 330x248 Οι κλιματικές αλλαγές αφορούν όλους μας. Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται απο τις ΑΠΕ

Στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο Τάκης Γρηγορίου με αφορμή τον καταστροφικό κυκλώνα στις  Φιλιππίνες,  περιγράφει στο άρθρο του στo greeenpeace.gr με έντονο συναισθηματισμό, τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών για την χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πρέπει να γίνει στόχος πρωταρχικής σημασίας για την χώρα μας, αφού οι κλιματολογικές μας συνθήκες είναι ιδανικές για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.  

Το άρθρο:   

Περισσότεροι από 1.000 έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 800 αγνοούνται από τον ισχυρότερο κυκλώνα στην ιστορία που χτύπησε στις Φιλιππίνες. Βλέποντας τις εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πόλεις και τα χωριά, μάλιστα ένα μόλις μήνα μετά την τεράστια καταστροφή που άφησε ο κυκλώνας Σάντι στις ΗΠΑ, δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ για ποιο λόγο οι πολιτικοί μας αρνούνται πεισματικά να ακούσουν τους επιστήμονες που φωνάζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι κάτι που αφορά γενικά και αόριστα το μέλλον. Είναι ήδη εδώ και αφορούν όλους μας.

Θυμάται μήπως κανείς τη συγκλονιστική ομιλία του εκπροσώπου των Φιλιππινών στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα πριν λίγες εβδομάδες, καθώς ο κυκλώνας Πάμπλο είχε ήδη αρχίσει να διεκδικεί τα πρώτα του θύματα; Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις κλιματικές διαπραγματεύσεις; Όχι βέβαια. Ήταν αυτό που μας ανάγκασε εδώ στην Greenpeace να αναρωτηθούμε δημόσια προς όλους τους πολιτικούς (και τους Έλληνες…), μα καλά… εσείς σε ποιον πλανήτη ζείτε;

Όλα αυτά μας κάνουν να σκεφτούμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και στην Ελλάδα. Μπορεί ακόμα οι κυκλώνες να μην είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, όμως εμείς εδώ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει περίοδος ξηρασίας, λειψυδρία, παρατεταμένοι καύσωνες, συχνές και έντονες πυρκαγιές, φαινόμενα δηλαδή που αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Ήδη το ‘παρατεταμένο’ καλοκαίρι που ζήσαμε φέτος έχει τις πρώτες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, σύμφωνα με πρώτες μαρτυρίες που φτάνουν στην Greenpeace από διάφορες τοπικές κοινωνίες.

Οι πρόσφατοι κλιματικοί χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος περιγράφουν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μέλλον για τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας που κινδυνεύει να χάσει το χαρακτηριστικό της ήπιο κλίμα. Το δε κόστος για την οικονομία είναι ανυπολόγιστο, αφού η αλλαγή του κλίματος θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει κάνει μία πρώτη εκτίμηση, αναφέροντας το ιλιγγιώδες ποσό των 701 δις € ως το τέλος του αιώνα, δυο φορές δηλαδή το σημερινό μας δημόσιο χρέος! 

Το χειρότερο, δε, είναι ότι αυτή η κρίση που μας περιμένει εφόσον δεν σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη, θα είναι – σε αντίθεση με τη σημερινή – μη αναστρέψιμη.

Δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά μου έρχονται συνέχεια στο μυαλό όταν ακούω λέξεις όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, υδρογονάνθρακες… Οι βασικότεροι, δηλαδή, λόγοι για τους οποίους εμείς οι άνθρωποι αλλάζουμε το κλίμα του πλανήτη και σιγά σιγά τον καθιστούμε μη βιώσιμο. Ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο και κλιματικές αλλαγές είναι κάτι παραπάνω από εφικτός. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση για να αρχίσουμε το χτίσιμο μίας σύγχρονης οικονομίας χωρίς τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων: μίας πιο ανθρώπινης οικονομίας σε αρμονία με τον πλανήτη.

Αν δεν μας έχει μείνει τίποτε άλλο, τουλάχιστον ας αξιοποιήσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν ένα ομορφότερο μέλλον.

Σε μία Ελλάδα με το καλύτερο κλίμα του κόσμου. Όπως δηλαδή τη γνωρίζουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια.”

greenpeace.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.