Σημαντικές κλιματικές αλλαγές στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, με θερμοκρασίες-ρεκόρ

 
112 gi Fot 330x248 Σημαντικές κλιματικές αλλαγές στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, με θερμοκρασίες ρεκόρ

Σημαντική αυξηση της Θερμοκρασίας την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη

Την τελευταία δεκαετία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη θερμοκρασίες-ρεκόρ, ένα γεγονός που ενδέχεται να εντείνει τις ανισότητες στην ήπειρο, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που καθιστά τη σημερινή περίοδο την πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ”, σημειώνει σε έκθεσή του για την κλιματική αλλαγή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Την ίδια περίοδο οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη αλλά μειώθηκαν στο νότο ο οποίος πλήττεται από ξηρασία, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές άνευ προηγουμένου. Ο ΕΟΠ εκφράζει επίσης ανησυχίες για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να διευρύνουν το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών της ηπείρου, καθώς αυξάνεται το κόστος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κύματα καύσωνα κλπ). Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, η οικονομική, τεχνολογική και θεσμική ικανότητα αντιμετώπισης των καταστροφών και προσαρμογής στις νέες συνθήκες δεν είναι ίση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και “όταν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πλήττουν περιοχές με μικρή ικανότητα προσαρμογης, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές”.

Στις χώρες του νότου επίσης αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ η κατανάλωση ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι καύσωνες ενώ η δυτική και η βόρεια Ευρώπη θα πρέπει να συνηθίσουν σε ασυνήθιστες ζέστες. Στη βόρεια Ευρώπη οι χειμωνιάτικες καταιγίδες θα είναι πιο έντονες ενώ στην ανατολική θα παρατηρηθεί σοβαρή ξηρασία. Σε όλες τις περιοχές θα σημειώνονται ολοένα και συχνότερα πλημμύρες ενώ στα παράλια θα αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.