Αύξηση ρεκόρ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

 
18 Co2 Fot 330x248 Αύξηση ρεκόρ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Αύξηση ρεκόρ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε το περασμένο έτος με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή αργότερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, η μέση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε τα 396 μέρη ανά εκατομμύριο το 2013, 2,9 μέρη ανά εκατομμύριο πάνω από τα επίπεδα του 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1984, ενώ το 2015 ή το 2016, η παγκόσμια ετήσια συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσει το συμβολικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο.

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η μειωμένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά και το έδαφος συμβάλλει στην ανησυχητική αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Εξάλλου το ατμοσφαιρικό μεθάνιο, το δεύτερο πιο σημαντικό και πιο μακρόβιο αέριο θερμοκηπίου, έφτασε επίσης σε νέο υψηλό επίπεδο πέρυσι, συγκεκριμένα στα 1.824 μέρη ανά δισεκατομμύριο, κυρίως λόγω της αύξησης των εκπομπών από την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια του ρυζιού, την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, τους χώρους υγειονομικής ταφής και την καύση βιομάζας.

Οι επιστήμονες ωστόσο σημειώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης έχει επιβραδυνθεί, μετά από αρκετά συνεχόμενα ιδιαίτερα θερμά χρόνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Μία από τις πιο πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό είναι ότι οι τακτικές αλλαγές στην κυκλοφορία των υδάτινων ρευμάτων στον Ατλαντικό και το Νότιο Ωκεανό ενδέχεται να έχουν προκαλέσει μια αύξηση του όγκου του σχετικά θερμού νερού στον πυθμένα του ωκεανού, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της θερμότητας των ωκεανών που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα όμως η οξύτητα των ωκεανών αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς σε σχέση με τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση που επισυνάφθηκε στην έκθεση.

Οι διεθνείς ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της οποίας έχουν οργανωθεί μαζικές διαδηλώσεις με συμμετοχή ακτιβιστών από όλο τον κόσμο.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.