Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα

 
50 %CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF %CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9 Fot 330x220 Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα

Ενεργειακό σπίτι

Η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα και οι συναφείς πολιτικές της ΕΕ αποτέλεσαν το αντικείμενο δύο πολύ σημαντικών Σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αποδοτικότητας των Κτηρίων (Buildings Performance Institute Europe, BPIE), που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια αναδεικνύεται ως μείζονος σημασίας για την Ε.Ε. καθ’ ότι αυτά συμμετέχουν μ’ ένα υψηλό ποσοστό στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση των 27 το οποίο εκτιμάται σήμερα γύρω στο 40%.

Ο στόχος εξάλλου της Ε.Ε. είναι η μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι το 2050 από τα επίπεδα του 1990. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της εξοικονόμησης ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία (Energy Performance of Buildings Directive) μέσω του άρθρου 9, αναφέρεται στα κτήρια μηδενικής ενέργειας (zero energy buildings) ως μια από τις μελλοντικές απαιτήσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το 2019 για τα δημόσια κτήρια, και το 2021 για όλα τα νέα κτήρια. Σύμφωνα με την EPBD ορισμός ενός κτηρίου μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έχει ως εξής: ένα κτήριο το οποίο έχει πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση, ενώ σχεδόν μηδενικό ή πολύ χαμηλό ποσοστό ενέργειας που θα χρειασθεί για τη λειτουργία του κτηρίου θα πρέπει να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένης ενέργειας που παράγεται στο ίδιο το κτήριο ή σε κοντινή με αυτό απόσταση.

Περισσότερες πληροφορίες στο link: http://www.iene.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.