Η SMA ξεκινά το 2013 με ζημίες και απολύσεις

 
102 SMA Solar Academy 330x248 Η SMA ξεκινά το 2013 με ζημίες και απολύσεις

SMA, ο ηγέτης στην αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων

Οι πωλήσεις φωτοβολταϊκών μετατροπέων της SMA Solar Technology AG (Niestetal, Γερμανία) έφτασαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα 1,2 γιγαβάτ ισχύ (στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 1,9 GW), και αντιστοιχούν σε όγκο πωλήσεων 212,3 εκατομύρια ευρώ (αντίστοιχη περίοδος 2012: 405 εκατ. ευρώ).
Έτσι ο κύκλος εργασιών με 212,3 εκατ. ευρώ επαλήθευσε τις προβλέψεις της εταιρείας που ήταν 190 μέχρι 220 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το μερίδιο αγοράς στο εξωτερικό αυξήθηκε στο 67,5% από το 61,2%, στο ίδιο τρίμηνο του 2012. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την εξαιρετική διεθνή θέση της SMA, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της.

Το χαμηλό αποτέλεσμα οφείλεται στις αρνητικές τάσεις των πωλήσεων, στις πιέσεις τιμών και στις αποσβέσεις
Παρά την απότομη πτώση των πωλήσεων, η SMA πέτυχε στο τρίμηνο ένα θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα προ αποσβέσεων (EBITDA) 9,4 εκατ. ευρώ (Αντίστοιχη περίοδο 2012: 57,3 εκατ. ευρώ), αναφέρει η εταιρεία.
Η μείωση των κερδών οφείλεται κυρίως στην αρνητική τάση των πωλήσεων, στην αλλαγή στη σύνθεση του προϊόντος και την πίεση των τιμών. Επίσης με τις επένδυσεις τησ εταιρείας στην υποδομή το αποσβέσιμο ποσό αυξήθηκε στα 17,8 εκατ. ευρώ (1ο τρίμηνο 2012: 14,5 εκατ. ευρώ).

Ανάπτυξη στο εξωτερικό, αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη
Σημαντική ώθηση είχαν οι πωλήσεις της SMA κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 στις φωτοβολταϊκές αγορές στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη. Ωστόσο η μείωση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, η ανεπίλυτη κρίση χρέους της Ευρώπης και οι πιθανοί δασμοί στα κινέζικα φωτοβολταϊκά πάνελ στην Ευρώπη, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για ηλιακούς μετατροπείς.

8,4 εκατ. ευρώ λειτουργικές ζημίες
Ως εκ τούτου, το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBIT) έπεσε στα μείον 8,4 εκατ. ευρώ (1ο τρίμηνο 2012: +42,8 εκατ. ευρώ). Παρ’ όλη τη ζημία, η SMA, με μια αναλογία των ιδίων κεφαλαίων στο 59,1% (31.12.2012: 61,8%) και καθαρή ταμειακή θέση ύψους 375,5 εκατ. ευρώ (31.12.2012: 446,3 εκατ. ευρώ), εξακολουθεί να έχει μια πολύ σταθερή δομή του ισολογισμού της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Urbon  ανακοινώνει απολύσεις
«Η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας μετρούμενη σε ευρώ μέσα στο 2013, θα παρουσιάσει την πρώτη μεγάλη πτώση εδώ και πολλά χρόνια. Ως ηγετική εταρεία στην παγκόσμια αγορά, η SMA πλήττεται ιδιαίτερα», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος Urbon της SMA.
“Η απότομη πτώση των πωλήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας και την μείωση του κόστους υλικών. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να προσαρμόσουμε τη δομή του προσωπικού κατά τους προσεχείς μήνες στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και στο χαμηλότερο επίπεδο των πωλήσεων.
Οι διαπραγματεύσεις με το συμβούλιο ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες για την αναζήτηση μιας κοινωνικά αποδεκτής λύσης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κρατήσουμε τους στρατηγικούς στόχους μας εν όψει. Ως μέρος της στρατηγικής μας  η αναπτυξη εντελώς νέων καινοτόμων προϊόντων, που έχουν σαν βάση τους τις τεχνολογίες της SMAπου αναπτύχθηκαν πάνω από δεκαετίες εμπειρίας για τη διαχείριση της ενέργειας.”

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.