H Βελγική κατασκευάστρια ηλιακών κυψελών Photovoltech δηλώνει εκατομμύρια απώλειες

 
95 panel kivos Fot 330x248 H Βελγική κατασκευάστρια ηλιακών κυψελών Photovoltech δηλώνει εκατομμύρια απώλειες

Η ηλιακή βιομηχανία σε περίοδο αβεβαιότητας

Η εταιρεία Photovoltech (Tienen, Βέλγιο) εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε ομαδικές απολύσεις και το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, όπως δήλωσε σε δελτίο τύπου.
 Η αγορά των ηλιακών κυττάρων αποτελεί σήμερα μιά τεράστια πλεονάζουσα αγορά, με πόλεμο τιμών, και έντονο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από ασιάτες παραγωγούς με χαμηλό κόστος.

Η παγκόσμια παραγωγή ηλιακών κυττάρων το περασμένο έτος ανήλθε σε 50 GW, η ζήτηση ήταν μόλις 29 GW. Σύμφωνα με τις προοπτικές για το 2012 και το 2013,  δεν προβλέπεται να απορροφηθεί εύκολα αυτό το πλεόνασμα της προσφοράς.

Επιπλέον, οι τιμές των ηλιακών κυττάρων μειώθηκαν δραματικά από τις αρχές του 2011, κατά 40-60%. Έτσι  η Photovoltech αναμένει για το οικονομικό έτος 2011 ζημίες ύψους πάνω από 120 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας των ηλιακών κυττάρων, παρ΄όλα  αυτά δεν κατάφερε να μειώσει περισσότερο τις τεράστιες απώλειες ούτε να επικρατήσει έναντι των ανταγωνιστών της Ασίας.

Οι μέτοχοι έχουν υποστηρίξει οικονομικά την εταιρεία μέχρι τώρα. Ωστόσο η προσπάθεια της διαχείρισης να βρεί νέους εταίρους ή αγοραστές, για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ύπαρξης της Photovoltech, απέτυχε. Σύμφωνα με ανώτερα διευθυντικά στελέχη, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και οι προοπτικές δεν βοηθούν για να αντιστρέψουν την κατάσταση.
Η Photovoltech απασχολεί σήμερα 267 εργαζόμενους Το Διοικητικού Συμβουλίο διατηρεί έναν ανοικτό διάλογο με το προσωπικό για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 ως spin-off από το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Μικροηλεκτρονικής IME και το  50% ανήκει στην Total, και το υπόλοιπο 50 στην  GDF Suez (Γαλλία).

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.