Ο ΕΣΗΑΠΕ υπέρ της μείωσης της εγγυημένης τιμής των υπογεγραμμένων συμβάσεων στα φωτοβολταϊκά!

 
32 conergy news 330x170 Ο ΕΣΗΑΠΕ υπέρ της μείωσης της εγγυημένης τιμής των υπογεγραμμένων συμβάσεων στα φωτοβολταϊκά!

Η κρίση των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Ο ΕΣΗΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών όλων των ΑΠΕ, με επιστολή του στον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου, μετά και την πρόσφατη δημοσίευση των σχετικών αναλυτικών στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, προτείνει αναστολή έγκρισης κάθε είδους φωτοβολταϊκού, από τα μικρά «οικιακά» έως και fast track έργα αλλά και τη μείωση  των εγγυημένων τιμών κιλοβατώρας όλων των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών έργων, με αντάλλαγμα την επέκταση της διάρκειας ισχύος των υπογεγραμμένων συμβάσεών τους.

Η προτάσεις του ΕΣΗΑΠΕ:
1. Προσωρινή αναστολή σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών σταθμών στο ηλεκτρικό σύστημα, εντός διμήνου από λήψης σχετικής ΥΑ, ή εντός 7μήνου για τις περιπτώσεις που για την σύνδεσή τους απαιτούνται νέα έργα επέκτασης του Συστήματος. Στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες φωτοβολταϊκών σταθμών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών φωτοβολταϊκών για τις στέγες και όλων των φωτοβολταϊκών έργων που έχουν ενταχθεί ή έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο fast track. Η επιβολή της αναστολής αυτής είναι επιβεβλημένη αλλά και νομοθετικά κατοχυρωμένη δεδομένου ότι συντρέχουν σημαντικοί λόγοι που σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ, η δε διάρκεια της θα πρέπει να συνδεθεί ευθέως με την πρόοδο της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

2. Διαμόρφωση αναλογικών (μη οριζόντιων) περικοπών των «εγγυημένων» εσόδων όλων των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών έργων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι επέκτασης της διάρκειας ισχύος των υπογεγραμμένων συμβάσεών τους

3. Αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι Προμηθευτές στον Ειδικό Λογαριασμό που σήμερα είναι η ΟΤΣ για κάθε πράσινη μεγαβατώρα. Κατ’ ελάχιστον, το ποσό που θα καταβάλλουν οι Προμηθευτές θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (ΟΤΑ).

4. Ενίσχυση της ρευστότητας όλων των παραγωγών ΑΠΕ με την πληρωμή, σε μηνιαία βάση, όλων των παραγωγών ΑΠΕ με ένα ελάχιστο ποσόν το οποίο θα καθορίζεται ως το γινόμενο της διατεθείσας από αυτούς ενέργειας στο δίκτυο επί μία συγκεκριμένη ελάχιστη τιμή ανά MWh, ίδια για όλους. Η τιμή αυτή θα καθορίζεται διαφανώς, με βάση τα συνολικά λειτουργικά μηνιαία διαθέσιμα του ΛΑΓΗΕ και θα είναι προφανώς μεγαλύτερη από την ΟΤΑ. Οι παραγωγοί θα πιστώνονται για το υπόλοιπο των οφειλομένων, τα οποία θα καταβάλλονται αναλογικά, όπως μειώνεται το χρέος του ΛΑΓΗΕ.

5. Διασφάλιση αυξημένων εσόδων και πόρων για την ομαλή λειτουργία της ηλεκτρικής αγοράς και τον ΛΑΓΗΕ, μέσα από:
● Τους πόρους του Πράσινου Ταμείου
● Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
● Την «έξυπνη» διαχείριση των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων
● Τη σοβαρή και συνδυασμένη (ΥΠΕΚΑ-ΥΠΟΙΚ-ΡΑΕ) διερεύνηση της δυνατότητας στήριξης της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω του EFSF.

6. Επανεξέταση της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επεβλήθη, καθώς όπως έχουμε αναδείξει με παλαιότερες θέσεις / επιστολές μας, αφενός είναι άδικη – επειδή όλες οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ πλην των φωτοβολταϊκών έργων δεν έχουν την παραμικρή συνεισφορά στο έλλειμμα, αφετέρου δε καθίσταται καταστροφική για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ πλην των φωτοβολταϊκών έργων. Η εισφορά θα πρέπει να είναι ανάλογη του ελλείμματος που προκαλεί κάθε τεχνολογία ΑΠΕ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, καθώς και των αποδόσεων κάθε τεχνολογίας προ και μετά εισφοράς.

Τα προτεινόμενα του ΕΣΗΑΠΕ πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή, αφού αφορούν προτάσεις για περικοπές μόνο στα φωτοβολταϊκά , θίγουν αποκλειστικά τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, ενώ οι υψηλές ταρίφες των ΑΠΕ και οι στρεβλώσεις στην ενέργεια επεκτείνονται σε όλους του κλάδους ΑΠΕ, από τα αιολικά, φυσικό αέριο μέχρι τα υδροηλεκτρικά . 

Και ας μην ξεχνάμε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ο μόνος κλάδος, στον οποίο έχουν εισχωρήσει μικροεπενδυτές…   

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.