Η έκτακτη εισφορά των ΑΠΕ λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της

 

 

6 περιβαλλον παρκο fot 330x219 Η έκτακτη εισφορά των ΑΠΕ λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της

Έκτακτη εισφορά των ΑΠΕ

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται σήμερα το δεύτερο πακέτο μέτρων για τα φωτοβολταϊκά, στο οποίο αυτή την φορά περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες ΑΠΕ.  Ο υφυπουργός του ΥΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΣΗΑΠΕ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ) για να συζητήσει το νέο πακέτο, του οποίου βασικό θέμα είναι η έκτακτη εισφορά των φωτοβολταϊκών αλλά και των υπόλοιπων ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με άρθρο της imerisia.gr, συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας από μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εν όψει του δεύτερου πακέτου των μέτρων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στον κύκλο εργασιών των ήδη συμβολαιοποιημένων έργων όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ.

Κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν χθες ότι οι ρυθμίσεις του δεύτερου πακέτου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι θα γίνει προσπάθεια να επισυναφθούν σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, ίσως εκείνο με τη μεγαλύτερη συνάφεια με ενεργειακά/περιβαλλοντικά θέματα. Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Παπαγεωργίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΕΣΗΑΠΕ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ) για να συζητήσει το νέο πακέτο.

Ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ) έστειλε επιστολή στον κ. Παπαγεωργίου και στον γενικό γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη, στην οποία χαρακτηρίζει «πέρα για πέρα άδικη» την επιβολή εισφοράς στα μικρά υδροηλεκτρικά και ζητεί να ληφθούν μέτρα προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης των επενδύσεων στον κλάδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υστέρησή τους έναντι του εθνικού στόχου για τη συμμετοχή των μικρών υδροηλεκτρικών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2020.

Με την ίδια επιστολή ζητούν τη συνάντηση με τον κ. Παπαγεωργίου αλλά και αύξηση της εγγυημένης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΜΥΕ, από το 2008 έχουν εκδοθεί μόλις τρεις άδειες εγκατάστασης από το ΥΠΕΚΑ για μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και έξι από τις Περιφέρειες, οι οποίες μάλιστα εκκρεμούσαν εδώ και 5 – 8 χρόνια.

Σενάρια
Η έκτακτη εισφορά (ή όπως αλλιώς ονομαστεί, καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια) δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την τεχνολογία ΑΠΕ, το μέγεθος και το κόστος της επένδυσης, την απόσβεση, το ύψος της εγγυημένης τιμής και το σύνολο των εγκατεστημένων MW ανά τεχνολογία και γενικά όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο για να περιοριστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού). Ο ΕΣΜΥΕ, πάντως, υπενθυμίζει στην επιστολή ότι η τιμή αποζημίωσης της ενέργειας από μικρούς υδροηλεκτρικού σταθμούς, 0,089 ευρώ/Kwh, είναι η μικρότερη τιμή αποζημίωσης τεχνολογίας ΑΠΕ.

http://www.imerisia.gr/

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.