Tο φωτοβολταϊκό πάρκο της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” παίρνει και πάλι παράταση

 
24 Fot netzs 330x220 Tο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες παίρνει και πάλι παράταση

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη κινδυνεύει λόγω της οικονομικής κατάστασης να μην πραγματοποιηθεί

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει το πολυδιαφημισμένο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, το μεγαλύτερο στον κόσμο όταν ανακοινώθηκε, λόγω της έλλειψης χρημάτων, της αβεβαιότητας για την οικονομία της χώρας αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα φωτοβολταϊκά.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η θυγαταρική της ΔΕΗ που έχει αναλάβει το έργο, αναγκάσθηκε να δώσει και δεύτερη παράταση ως τις 30 Νοεμβρίου, στους δεκαπέντε διεκδικητές του έργου, που έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, καθώς οι περισσότερες, αν όχι όλες οι εταιρείες, διεμήνυσαν ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου..

Το φιλόδοξο έργο προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ιχύος 200 MW σε εξαντλημένα ορυχεία λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει ο στρατηγικός εταίρος που θα επιλέξει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω του διαγωνισμού. Κάτω από τις παρούσες συνθήκες όμως το εγχείρημα μοιάζει αδύνατο. Η δυσκολία των υποψήφιων επενδυτών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια φάνηκε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έληξε η επίσημη προθεσμία υποβολής των προσφορών, η οποία παρατάθηκε άλλες δύο φορές, χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η επένδυση θα ματαιωθεί ή θα αναβληθεί για το… απώτατο μέλλον, παρότι στη ΔΕΗ προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχουν περιθώρια.

«Country risk»

Όσο όμως το «country risk», o κίνδυνος της χώρας, παραμένει υψηλός οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν ακόμα και μεγάλες διεθνείς εταιρείες να υλοποιήσουν το έργο.

Στη γενική αβεβαιότητα έχει προστεθεί το «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τα τεράστια χρέη του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προς τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις δικαστικές διαμάχες και την επικείμενη έκτακτη εισφορά στον τζίρο τους. Δεν είναι η μόνη επένδυση που παραπέμπεται στις καλένδες.

Πριν από λίγους μήνες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση για τη φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW με την εταιρεία που είχε μειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό εξαιτίας της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτρισμού.

Πρότζεκτ

Ήδη έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που εξαγγέλθηκε το πρότζεκτ και άρχισαν να τρέχουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ακόμα και αν εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθεί να λειτουργήσει το έργο, με όλη αυτή τη καθυστερήση, έχουν μεταβληθεί δραματικά.

Οχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη με τις εγγυημένες τιμές να περικόπτονται συνεχώς και να αναζητούνται τρόποι για να μπουν φραγμοί στην ανάπτυξή τους, λόγω του αυξημένου κόστους και της αντίστοιχης επιβάρυνσης στα ηλεκτρικά συστήματα των χωρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΛΑΓΗΕ, η συνολική ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών έχει φθάσει στα 1.160 MW (πάρκα και συστήματα στις στέγες των κτιρίων) μόνον στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ περίπου 400 MW λειτουργούν στα νησιά. Στο pipeline περιμένουν ακόμα έργα, συνολικής ισχύος, 2.787 MW τα έχουν έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί και αρκετά βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για το το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι: AES 

Σχετικά άρθρα:

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.