Η ινδική αγορά φωτοβολταϊκών έχει την δυνατότητα των 12,5 GW μέχρι το 2016/2017

 
89 energia Fot 330x248 Η ινδική αγορά φωτοβολταϊκών έχει την δυνατότητα των 12,5 GW μέχρι το 2016/2017

Τα φωτοβολταϊκά είναι το μέλλον της ενεργειακής ανάπτυξης στην Ινδία

Ο τομέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της KPMG, κυκλοφόρησε την έκθεση “The Rising Sun” για την ενεργειακή αγορά της Ινδίας, σύμφωνα με την οποία,  η Ινδία μπορεί μέχρι το 2016/2017 να πετύχει ηλιακό ενεργειακό δυναμικό έως 12,5 γιγαβάτ (GW).

“Η Ινδία θα μπορούσε να κάνει ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, όπου η συμβολή της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι τεράστια. Οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν επίγνωση αυτού του δυναμικού και να το υποστηρίξουν.” δήλωσε ο Arvind Mahajan, επικεφαλής της Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της KPMG.

Βάση της ανάλυσης της KPMG είναι η συνεχόμενη αύξηση του κόστους της ενέργειας(κατά 4 μέχρι 5,5% σε ετήσια βάση), αλλά και η μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών κατά 5 έως 7%.

Η KPMG τονίζει επίσης την απελπιστική ανάγκη της Ινδίας για επιπλέον ενεργειακό δυναμικό. Επί του παρόντος, η χώρα έχει έλλειμμα ενέργειας κατά 9%, ενώ ταυτόχρονα το χάσμα μεταξύ του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής για τους καταναλωτές είναι τεράστιο. Αυτό προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κρατικούς ενεργειακούς φορείς. Σύμφωνα με την KPMG η ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες, ήδη από το 2014, θα μπορούσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι φθηνότερη από την κανονική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, η KPMG προβλέπει μέχρι το 2016/2017 τον όγκο των φωτοβολταϊκών στις στέγες στα 4 GW, αυτό των υπαίθριων φωτοβολταϊκών σταθμών σε άλλα 4 GW. Άλλα 2 GW προβλέπονται από την αντικατάσταση γεννητριών ντίζελ με φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Τέλος τα μέτρα με τις κρατικές ενισχύσεις, για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φέρουν επιπλέον δυναμικό των 2,5 GW.

Η έκθεση τονίζει τη σημασία της στήριξης της ανάπτυξης του δυναμικού της ηλιακής ενέργειας από την ινδική κυβέρνηση και κάνει συστάσεις. Το κυριότερο είναι ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και να μην σταματήσουν οι τρέχουσες επιδοτήσεις.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.