Ο φοροελεγκτικός και φορολογικός μηχανισμός της χώρας περνά σε νέα εποχή

 
46 apodixi 330x175 Ο φοροελεγκτικός και φορολογικός μηχανισμός της χώρας περνά σε νέα εποχή

Νέεσ διαδικασίες γαι την πάταξη τησ φοροδιαφυγής

Με τέσσερις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν τα πάνω – κάτω στον τρόπο που η εφορία κυνηγά τη φοροδιαφυγή και όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους  τούς φόρους πρόκειται να αναχωρήσει για το Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο πρόκειται να υπογραφούν, μετά από διεργασίες και καθυστερήσεις πολλών μηνών, τέσσερις άκρως σημαντικές αποφάσεις οι οποίες θα αλλάξουν άρδην το τοπίο της φορολογίας για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) για την έγκριση από την πλευρά του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την καταβολή της δόσης των 6 δισ. ευρώ (ή προκαταβολής και άλλης μιας δόσης ως ένδειξης στήριξης της Ελλάδας για την προσπάθεια που καταβάλει).

Ειδικότερα, οι αποφάσεις που βάζουν το φοροελεγκτικό και φορολογικό μηχανισμό της χώρας σε μια νέα εποχή και αναμένεται να υπογραφούν σήμερα ή το αργότερο αύριο είναι:

  • η θέσπιση των διαδικασιών για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος όσων ελέγχονται. Αν και η σχετική διάταξη έχει περάσει από τον Φεβρουάριο του 2012, η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Στην απόφαση, όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, θα περιγράφονται με λεπτομέρεια οι διαδικασίες και οι κινήσεις βήμα προς βήμα που θα κάνουν οι φορο- ελεγκτές προκειμένου να υπολογίζουν το φορολογητέο εισόδημα όσων θα ελέγχονται. Ουσιαστικά πρόκειται για νέου τύπου τεκμήρια που θα εφαρμόζονται κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας και τη βεβαίωση των πρόσθετων φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κλασικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ο έλεγχός τους θα επιταχυνθεί μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης είναι αυτές που αφορούν στα εμβάσματα στο εξωτερικό, στη λίστα Λαγκάρντ, στους γιατρούς του Κολωνακίου, στους ελεύθερους επαγγελματίες που ανοίγουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί κ.ά. Το εισόδημα των ελεγχόμενων θα μπορεί να προσδιορίζεται πολύ σύντομα με τεκμαρτό τρόπο αφού ληφθούν υπόψη στοιχεία όπως το ύψος των καταθέσεών τους, της ακίνητης και κινητής περιουσίας του, των δαπανών τους με πιστωτικές κάρτες κ.ά.
  • η θέσπιση κανόνων για το ποιες φορολογικές υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα καθώς παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή. Πρόκειται για την απόφαση που αφορά στο risk analysis για φοροδιαφυγή. Η τρόικα έχει απαιτήσει την κατάργηση του καθολικού φορολογικού ελέγχου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και την αντικατάστασή του με ένα σύστημα στοχευμένης επιλογής υποθέσεων για έλεγχο  με βάση τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή αλλά και την πιθανότητα είσπραξης σημαντικών εσόδων. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εμφανίζουν χαμηλές φορολογικές δηλώσεις, έχουν υψηλή περιουσία, έχουν στο παρελθόν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις και ανήκουν σε κλάδους με παραδοσιακά υψηλή φοροδιαφυγή θα επιλέγονται για κατά προτεραιότητα έλεγχο.
  • ο καθορισμός των λεπτομερειών για την έκτακτη και τη μόνιμη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο η οποία ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Η απόφαση θα ορίζει, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια που θα λαμβάνει υπόψη του ο έφορος προκειμένου να αξιολογεί την οικονομική ευρωστία του οφειλέτη και να αποφασίζει αν θα του χορηγήσει κάποια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης ή όχι. Επίσης θα ορίζει τα κριτήρια για τον αριθμό δόσεων που θα δίνονται στους οφειλέτες καθώς και τους όρους με τους οποίους θα χάνονται οι ρυθμίσεις για τους οφειλέτες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ορίζονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί έως και το τέλος του 2012 μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 48 δόσεις (ποσά οφειλής κάτω των 5.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες) ενώ για χρέος που δημιουργήθηκε το 2013 και εφεξής προβλέπονται 12 δόσεις ( υπό προϋποθέσεις 24).
  • τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό οφειλών προς το δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης. Πρόκειται για τη συγκεκριμενοποίηση άλλης μιας πρόβλεψης του πολυνομοσχεδίου που στοχεύει στο να ελαφρύνει το φορολογικό μηχανισμό από το κυνήγι οφειλών οι οποίες πλέον δεν μπορούν να εισπραχθούν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις οφειλών για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα αναγκαστικής είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κα) και πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εισπραχθεί κάποιο ποσό από την οφειλήΠηγή:www.capital.gr
 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.