Επέλαση ξένων μεγαλοεπενδυτών σε τομείς-κλειδιά

 
25 geld fot 330x248 Επέλαση ξένων μεγαλοεπενδυτών σε τομείς κλειδιά

Αμερικανοί, Bρετανοί, Καναδοί, Ρώσοι, Κινέζοι αλλά και Τούρκοι μεγαλοεπενδυτές «βάζουν πόδι» σε τομείς-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας

Μια νέα τάξη ξένων μετόχων έχει αρχίσει να πυκνώνει τις γραμμές της στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη, είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων είτε μέσω των άμεσων επενδύσεων είτε μέσω τοποθετήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων. Αμερικανοί, Bρετανοί, Καναδοί, Ρώσοι, Κινέζοι αλλά και Τούρκοι μεγαλοεπενδυτές «βάζουν πόδι» σε τομείς-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τράπεζες, τα ακίνητα, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες. Και ενώ οι ξένες επενδύσεις είναι το ζητούμενο, οι στρατηγικές τους αλλά και το modus operandi τους παραμένουν εν πολλοίς αχαρτογράφητα. Ηδη έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν οι ισχυρότεροι.

Από τους πιο γνωστούς είναι ασφαλώς ο κάπτεν Fu Cheng Qiu. Πρόκειται για τον επικεφαλής της Piraeus Container Terminal (PCT), όπως ονομάζεται η θυγατρική της Cosco Pacific στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία δύο σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ και αναμένεται να καταθέσει προσφορά για ολόκληρο το λιμάνι, όταν προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Σκοπεύει να μετατρέψει τον Πειραιά στο πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και το δηλώνει αυτό με κάθε ευκαιρία σε ξένα ΜΜΕ, όπως στους New York Times που εστιάζουν ολοένα και συχνότερα στο «success story» του Πειραιά. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές στο ποσό των 4,3 δισ. ευρώ, 79% του οποίου είναι εγγυημένο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επενδύσεις συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ.

Λιγότερο γνωστός από τον κάπτεν Fu, αλλά με εδραιωμένη θέση στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη, είναι ο Guo Guangchang, ο πρόεδρος της κινεζικής Fosun Group, η οποία είναι στρατηγικός επενδυτής στην ελληνική Folli Follie Group, διεκδικεί τον Αστέρα Βουλιαγμένης στον εν εξελίξει διαγωνισμό και έχει επίσης επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο και τρίτων εταιρειών της χώρας. Μέλος και αυτός του κυρίαρχου κόμματος της Κίνας, είναι μόλις 46 χρόνων αλλά ο όμιλός του έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του παγκοσμίως. Αυτές τις ημέρες επιχειρεί την πλήρη εξαγορά της διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχειακών συγκροτημάτων Club Med, γνωστής και στην Ελλάδα από τις εδώ δραστηριότητές της.

Ακόμα λιγότερο γνωστός είναι ο Βρετανός επιχειρηματίας που ελέγχει το 10% του ΟΛΠ και το 5% του ΟΛΘ. Πρόκειται για τον 54χρονο Sir Paul Ruddock, αφεντικό ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οίκους asset management στη Βρετανία, της Lansdowne Partners Ltd. Ενα private equity fund που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Υψηλού προφίλ παράγοντας στο Λονδίνο, θεωρείται φιλάνθρωπος αλλά και πάτρωνας των γραμμάτων και των τεχνών. Ο κ. Ruddock έχει ασχοληθεί και με το ελληνικό real estate, αλλά και τη βιομηχανία, με θέσεις του στο μετοχικό κεφάλαιο της Dolphin Capital και της S&Β αντίστοιχα.

Στο ελληνικό real estate, στον τουρισμό και οψίμως στην ενέργεια έχει μπει με τον πλέον δυναμικό τρόπο και ο Daniel Loeb, με το hedge fund συμφερόντων του, Third Point. Διεκδικεί επίσης τον Αστέρα μέσω της Dolphin Capital, στην οποία έχει βάλει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε δύο φάσεις το τελευταίο 9μηνο. Αλλα 50 εκατομμύρια ευρώ επένδυσε στα μέσα Μαΐου στην ελληνική Energean Oil & Gas, που ελέγχει τα πετρέλαια της Καβάλας και διεκδικεί κοιτάσματα σε Γιάννενα και Ιόνιο. Ο 52χρονος Αμερικανός Daniel Seth Loeb έβγαλε κατά δήλωσή του 500 εκατομμύρια δολάρια από τις επενδύσεις του το καλοκαίρι σε ελληνικά ομόλογα και έχει συστήσει το Hellenic Recovery Fund υπό την ομπρέλα της μητρικής Third Point.

Deal με τον όμιλο Λάτση και μεγάλες θέσεις σε εισηγμένες, όπως η Eurobank Properties και η Jumbo, είναι μερικές μόνον από τις κινήσεις τού ινδικής καταγωγής επενδυτή Prem Watsa, που ελέγχει την καναδική Fairfax Financial Holdings Limited. Εγινε ευρύτερα γνωστός μετά την επιστολή πρόθεσης (letter of intention) για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με 1,5 δισ. ευρώ προ μηνών και τώρα οι πληροφορίες τον εμπλέκουν στη διεκδίκηση της Eurobank. Εχει συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό και μάλιστα μαζί με άλλον έναν μεγάλο επενδυτή που εκτιμάται ότι θα κινηθεί οσονούπω στην Ελλάδα, τον Αμερικανό Wilbur Ross. Αποκαλείται ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» και μέσω της Fairfax Financial Holdings διαχειρίζεται περί τα 30 δισ. δολάρια. Μέσα στο 2012 απέκτησε το 5,4% της εταιρείας Jumbo, το 7,6% της εταιρείας καλλυντικών Σαράντης, ενώ από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου η εταιρεία του εξαγόρασε έναντι 42,8 εκατ. ευρώ από τη Lamda Properties ποσοστό 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties, ανεβάζοντας τη συνολική συμμετοχή της σε αυτή στο 19,1%.

Επιθετικός στην Ελλάδα είναι και ο ισραηλινής καταγωγής και εκ Βαλτιμόρης ορμώμενος Seth Klarman. Πρόκειται για το αφεντικό του The Baupost Group LLC, επενδυτικού σχήματος που κατέχει το 5% του ΟΠΑΠ. Ανάλογη θέση έχει χτίσει και ο Stephen C. Butt, ο άνθρωπος πίσω από την αμερικανική Silchester, που διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. και ελέγχει άνω του 13% της ΔΕΗ, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το Δημόσιο.

kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.