Oι 10 νικήτριες πόλεις των βραβείων “C40 Cities Climate Leadership Group”

 
c40 Oι 10 νικήτριες πόλεις των βραβείων “C40 Cities Climate Leadership Group”

Οι νικητές και τα μέλη της κριτικής επιτροπής μετά την Τελετή Απονομής των Βραβείων “City Climate Leadership Awards” του δικτύου C40 και της Siemens».

Η Siemens και το δίκτυο “C40 Cities Climate Leadership Group” (C40) ανακοίνωσαν τις νικήτριες πόλεις των πρώτων Βραβείων “City Climate Leadership Awards”, σε μία τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, στο εμβληματικό κτίριο “Crystal” του Λονδίνου. Τα βραβεία τίμησαν 10 πόλεις για τις άριστες πρακτικές τους σχετικά με τη βιωσιμότητα στα αστικά κέντρα και για την ηγετική τους προσέγγιση στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Οι νικήτριες πόλεις ανά κατηγορία βραβείου και τα έργα που υλοποίησαν:

  • Μπογκοτά (Αστικές Συγκοινωνίες)
    Η Μπογκοτά βραβεύτηκε για την προσπάθειά της να «πρασινίσει» το στόλο των λεωφορείων και των ταξί της. Το “Transmilenio”, το σύστημα γρήγορου Transit της πόλης, έχει επιτύχει ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω των 350.000 τόνων. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης του υπάρχοντος στόλου diesel λεωφορείων με υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά, ώστε να υπάρξει πλήρης μετάβαση έως το 2024, ενώ εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα με ηλεκτρικά ταξί, με στόχο τη μετατροπή του 50% του στόλου στα επόμενα 10 χρόνια.
  • Κοπεγχάγη (Μέτρηση Διοξειδίου Άνθρακα & Σχεδιασμός)
    Η Κοπεγχάγη βραβεύτηκε για το σχέδιό της “2025 Climate Plan”, που θέτει τις βάσεις ώστε η πόλη να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα ως το 2025. Το πρόγραμμα θέτει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια, που αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών εκπομπών της πόλης, με γενικό στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών της πόλης κατά 400.000 τόνους ως το 2025.
  • Μελβούρνη (Ενεργειακά Αποτελεσματικό Περιβάλλον Κατασκευών)
    Η Μελβούρνη βραβεύτηκε για το πρόγραμμα των Βιώσιμων Κτιρίων της, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που υποστηρίζει ιδιοκτήτες και διαχειριστές στη βελτίωση των υποδομών ενέργειας και ύδρευσης των ιδιωτικών κτιρίων της πόλης, με δημοτική χρηματοδότηση βάσει ενός καινοτόμου συστήματος με άξονα το φόρο ακίνητης περιουσίας.
  • Πόλη του Μεξικού (Ποιότητα του Αέρα)
    Η Πόλη του Μεξικού, κάποτε η πλέον μολυσμένη πόλη του πλανήτη, βραβεύτηκε για το πρόγραμμα “ProAire”, στο πλαίσιο του οποίου πέτυχε εντυπωσιακή μείωση της τοπικής μόλυνσης του αέρα και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αυτοκίνητα, για τη συγκράτηση της άτακτης εξάπλωσης του αστικού ιστού, καθώς και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού.
  • Μόναχο (Πράσινη Ενέργεια)
    Το Μόναχο βραβεύτηκε για το Σχέδιο “100% Green Power”, που προβλέπει την παραγωγή αρκετής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από δημοτικές μονάδες έως το 2025, ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις σε ηλεκτρισμό ολόκληρου του Δήμου: τουλάχιστον 7,5 δισ. κιλοβατώρες (kWh) ανά έτος. Αυτό θα κάνει το Μόναχο την πρώτη πόλη παγκοσμίως με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που θα βασίζεται αποκλειστικά στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
  • Νέα Υόρκη (Προσαρμογή & Αντοχή)
    Η Νέα Υόρκη βραβεύτηκε για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα “A Stronger, More Resilient New York”, που εστιάζει στην ανοικοδόμηση κοινοτήτων που επλήγησαν από τον τυφώνα Sandy και στην ενίσχυση της αντοχής των υποδομών και των κτιρίων σε όλη την πόλη. Από τις 250 πρωτοβουλίες που προβλέπει, οι 60 θα έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2013, με $10 δισ. να έχουν ήδη δεσμευτεί για το σκοπό αυτό.
  • Ρίο Ντε Τζανέιρο (Βιώσιμες Κοινότητες)
    Το Ρίο Ντε Τζανέιρο, 20% του πληθυσμού του οποίου ζει σε μη καταγεγραμμένους καταυλισμούς, βραβεύτηκε για την ολοκληρωμένη στρατηγική αστικής ανάπλασης “Morar Carioca Program”, που έχει στόχο να οριοθετήσει επίσημα όλες τις φαβέλες της πόλης ως το 2020. Με 55 έργα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα έχει άμεση επίδραση στο περιβάλλον, την υγεία και την πρόνοια περισσότερων από 200.000 κατοίκων.
  • Σαν Φρανσίσκο (Διαχείριση Αποβλήτων)
    Το Σαν Φρανσίσκο βραβεύτηκε για το πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων με χρονικό ορίζοντα το 2020. Εγκαινιάστηκε το 2002 και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη διαχείριση αποβλήτων, επιτυγχάνοντας τον εντυπωσιακό στόχο του 80% στη διοχέτευση αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.
  • Σιγκαπούρη (Έξυπνες Υποδομές Πόλεων)
    Η Σιγκαπούρη βραβεύτηκε για το σύστημα Έξυπνων Μεταφορών που της επιτρέπει να απολαμβάνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κυκλοφοριακής συμφόρησης για πόλη του μεγέθους της παγκοσμίως, ενσωματώνοντας μία σειρά έξυπνων τεχνολογιών, όπως ένα από τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης οδικών μεταφορών στον κόσμο, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κυκλοφορία μέσω ταξί εξοπλισμένων με συσκευές GPS, και ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών.
  • Τόκυο (Οικονομικά και Οικονομική Ανάπτυξη)
    Το Τόκυο βραβεύτηκε για το πρόγραμμα “Cap and Trade Program”, το πρώτο παγκοσμίως όταν εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2010 το οποίο απαιτεί την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα μεγάλα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια. Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, σημειώθηκε μείωση 13% στις εκπομπές περισσότερων από 1.100 εγκαταστάσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ ακολούθησε μία επιπλέον μείωση 10%, οδηγώντας σε συνολική μείωση κατά περισσότερο από 7 εκατομμύρια τόνους CO2.

«Τα Βραβεία “C40 & SIEMENS CITY CLIMATE LEADERSHIP AWARDS” εμπνέονται από την ιδέα ότι τα αστικά κέντρα, αρνούμενα να περιμένουν τις εθνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν, μπορούν να ηγηθούν της προσπάθειας για αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή», είπε ο Michael R. Bloomberg, Επικεφαλής του δικτύου C40 και Δήμαρχος της Νέας Υόρκης. «Με τη χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων σε τοπικό επίπεδο, τα αστικά κέντρα επιδρούν στην κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγχαίρω τις 10 νικήτριες πόλεις και αναμένω με ανυπομονησία να δω τα έργα τους να ωριμάζουν και να διαδίδονται σε όλο το δίκτυο C40 και ακόμα περαιτέρω.»

«Τα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Και αν τα εξετάσει κανείς αθροιστικά, αντιπροσωπεύουν έως και το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όλοι γνωρίζουμε τα εξής δύο πράγματα: ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή θα κριθεί στα αστικά κέντρα. Και είναι μέσα από τις συνέργειες που θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Τα Βραβεία “City Climate Leadership Awards” είναι ένα κύριο παράδειγμα της επιτυχούς συνεργασίας μας με το δίκτυο C40. Βοηθά τα αστικά κέντρα να βελτιστοποιούν τις επιδόσεις τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Η αξία της είναι μη μετρήσιμη», είπε ο Roland Busch, Επικεφαλής του Τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων της Siemens.

Τα Βραβεία “City Climate Leadership Awards” που θεσπίστηκαν πρόσφατα, προσφέρουν παγκόσμια αναγνώριση στα αστικά κέντρα των οποίων η επίδοση και η τεχνογνωσία στην κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα επιμόρφωσης για άλλες πόλεις. Τα σημαντικότερα στοιχεία των πρωτοβουλιών που αναδείχτηκαν, θα εκτεθούν στην έκθεση «Βιώσιμες Πόλεις» στο “Crystal”, καθώς και σε μία μελλοντική αναφορά.

Μία ανεξάρτητη, επταμελής, κριτική επιτροπή που αποτελείται από πρώην Δημάρχους, αρχιτέκτονες και εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, του δικτύου C40 και της Siemens, αξιολόγησε 37 συμμετοχές από τις 29 τελικές υποψήφιες πόλεις. Μετά την Τελετή Βράβευσης, οι 19 πόλεις που δε διακρίθηκαν σε κάποια κατηγορία βραβείου θα συμμετάσχουν σε μία καμπάνια ψηφιακών μέσων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το «Βραβείο της Επιλογής του Κοινού». Εκπρόσωποι του κοινού θα ψηφίσουν διαδικτυακά για τη συμμετοχή που κρίνουν ως την πλέον καινοτόμα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Το «Βραβείο της Επιλογής του Κοινού» θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2013. Η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει και διεξάγεται μέσω της ιστοσελίδας: www.cityclimateleadershipawards.com.

Τα Βραβεία “The City Climate Leadership Awards” αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της Siemens και του δικτύου C40, που ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2013. Η συνεργασία περιλαμβάνει την απευθείας διάχυση της τεχνογνωσίας της Siemens στο δίκτυο πόλεων του δικτύου C40, ενισχύοντας την ικανότητα και των δύο οργανισμών να συνδράμουν τα αστικά κέντρα στην επιτάχυνση των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η Siemens θα υποστηρίξει την Πρωτοβουλία “C40 Measurement and Planning Initiative”, η οποία εστιάζει στην ενίσχυση της ικανότητας κάθε πόλης-μέλους να αξιολογεί τα στοιχεία, να λαμβάνει δράση και να μετρά την πρόοδο προς τους στόχους που έχει η ίδια προσδιορίσει.

Tα βραβεία “C40 & Siemens City Climate Leadership Awards” θα απονέμονται σε ετήσια βάση. Για τα βραβεία του 2014, οι πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τη συμμετοχή τους, και οργανισμοί με σημαντική παρουσία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τις τελικές υποψήφιες πρωτοβουλίες για τη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα των βραβείων στις αρχές Νοεμβρίου του 2013.

Περισσότερες  πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με την Εβδομάδα Βιώσιμων Πόλεων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.siemens.com/press/sustainable-cities-week.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Βραβεία και τα έργα που υλοποίησαν οι υποψήφιες πόλεις, καθώς και για φωτογραφίες από την Τελετή Βράβευσης μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα: www.cityclimateleadershipawards.com

 

 

 
This entry was posted in EVENTS, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.