Βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και διαχείριση των πηγών ενέργειας

 
6 περιβαλλον παρκο fot 330x219 Βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και διαχείριση των πηγών ενέργειας

Απαραίτητη προϋπόθεση η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και η απεξάρτηση από την εισαγωγή ενέργειας

Tα συνολικά οφέλη που θα προκύψουν για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις από την ορθολογική διαχείριση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και διαχείριση των πηγών ενέργειας», στο Επενδυτικό Φόρουμ: «Η Ανάπτυξη που θέλουμε», με καλεσμένους ανθρώπους της αγοράς, εκπροσώπους εταιρειών, τραπεζών, επιστημονικών και θεσμικών φορέων.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσας, από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Επενδυτών, Invest in Greece, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ρύθμιση που προβλέπεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, και αφορά στην χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας αξίας 250.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ρέτσας, πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη στη χώρα μας σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη δυνατότητα αφορά ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, κρίνοντας από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή ακόμη.

Η άδεια διαμονής δίνεται για 5 χρόνια στον κάτοχο και την οικογένειά του, υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης, δεν αποτελεί «διαβατήριο» για τη χορήγηση ιθαγένειας, όπως επίσης δεν δίνει και το δικαίωμα άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο δίνεται στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα να είναι μέτοχος σε επιχειρήσεις ή να κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου σε κάποια επιχείρηση.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Ρέτσας υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολίτες της Ρωσία και του Ισραήλ ακόμη και από την Αίγυπτο, και προέβλεψε ότι τα επόμενα δύο χρόνια ο κλάδος του real estate θα τονωθεί και η οικοδομική δραστηριότητα θα «ανθίσει» με την ανέγερση νέων κτιρίων με τις  προδιαγραφές που ζητούν οι ξένοι.

Ο κ. Γιάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ, ήταν αρκετά κατηγορηματικός τονίζοντας ότι το ένα και μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ότι το 97% όλων των επιστημονικών ανακοινώσεων, τα τελευταία χρόνια, συγκλίνουν ότι πρέπει να πάμε άμεσα σε κοινωνία μηδενικού άνθρακα. Και αυτό, όπως είπε, είτε θα συντελεστεί με την πυρηνική ενέργεια είτε μέσω των ΑΠΕ. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πλανήτη και το περιβάλλον πρέπει να προκρίνουμε την δεύτερη επιλογή, η οποία αν και δείχνει δύσκολη είναι όμως εφικτή, ώστε να έχουμε από τις Ανανεώσιμες Πηγές το 100% της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τις ανάγκες μας και πρέπει να γίνει μέσω της «αποθήκευσης» ενέργειας. Η μεθοδολογία και η τεχνολογία υπάρχει και εξελίσσεται αρκεί να αποφασίσουμε ότι αυτή είναι η λύση που θα ακολουθήσουμε.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ.Τσιπουρίδης, επισήμανε ότι οι επιλογές μας είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, μικρών και μεγάλων έργων, οι οποίες χτίζονται άμεσα και προσφέρουν θέσεις εργασίας και παράγουν άμεσα ενέργεια. Ωστόσο όπως είπε, το 2013 είναι ίσως μια από τις χειρότερες χρονιές για τις επενδύσεις σε Αιολικά Πάρκα, με την παραγωγή στα 45μεγκαβατ. Πολλοί θέλουν να επενδύσουν αλλά το μη σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που υπάρχει δεν ευνοεί.

Οκ Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, υποστήριξε ότι οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζοντας ότι τα μικρά αποκεντρωμένα ενεργειακά έργα είναι εκείνα που αποτελούν το μοντέλο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έξυπνα δίκτυα, η έξυπνη τιμολόγηση, ο καταναλωτής που παίρνει πλέον αποφάσεις είναι τα νέα δεδομένα που έστω και καθυστερημένα θα έρθουν και στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε δύο πρωτοποριακά έργα του ΚΑΠΕ, το «πράσινο» νησί στο οποίο μεταμορφώνεται ο Αη Στράτης και την «πράσινη» γειτονιά που αφορά σε ένα συγκρότημα 4 πολυκατοικιών στην Αγ.Βαρβάρα.

Στην Ελλάδα έχουμε ακριβή ενέργεια, έχουμε φόρους και χαράτσια στην ενέργεια, χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατία στην ενέργεια και το πιο βασικό δεν υπάρχει χρηματοδότηση, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος περιγράφοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας στη χώρα μας. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μέγα πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα με ήπιο χειμώνα εμφανιζόταν να καταναλώνει περισσότερα σε θέρμανση από τη  Σουηδία! Νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα είναι το όργιο της ενεργειακή σπατάλης, υποστήριξε ο κ Θεοφύλακτος.

Ωστόσο όπως είπε τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν μπει σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ακολουθούν αλλά όχι σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης στις μεταφορές μειώθηκε η κατανάλωση καυσίμων λόγω έλλειψης χρημάτων, που έχει επιφέρει η κρίση στα νοικοκυριά αλλά οι μετακινήσεις των φορτηγών είναι στο «κόκκινο».

Ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος European Renewable Energies Federation (EREF), αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τα οποία οι ΑΠΕ δεν φταίνε για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει η λάθος εντύπωση ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι υπαίτιες για αυτές τις αυξήσεις, ωστόσο έρευνα της ΕΕ αποδεικνύει ότι κύριος παράγοντας των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος είναι η υπερ-φορολόγηση που επιβάλουν τα κράτη στην ενέργεια και οι αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Οι ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Σεϊμανίδης, δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι τις ενεργειακής αγοράς και ζητούν ισότιμη συμμετοχή στις επενδύσεις και στις επιδοτήσεις προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές, προτείνοντας τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν τα συμβατικά καύσιμα και κυρίως η πυρηνική ενέργεια. Ας μη ξεχνάμε, όπως είπε ότι τα αιολικά πάρκα είναι 20% πιο φθηνά από το φυσικό αέριο. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα ενσωματωθούν στην αγορά τόσο πιο φθηνή ενέργεια θα έχουμε για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες.

Παράλληλα ο κ. Σεϊμανίδης αναφέρθηκε στους τελευταίους προβληματισμούς που απασχολούν την Ε.Ε. όσον αφορά στην πορεία των ενεργειακών θεμάτων. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα υποβολής απόψεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής πολιτικής, μετλα το 2020, καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των συμφωνηθέντων για το κλίμα όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί. Η οικονομική κρίση που επηρεάζει όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρώπης και τις επιχειρήσεις έχει ως συνέπεια να μην είναι πλέον εφικτές κάποιες επενδύσεις – λύσεις που είχαν προκριθεί προ κρίσης. Όπως π.χ ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, επένδυση που ίσως λόγω της κρίσης να μη γίνει.

Ο Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΕCCO INTERNATIONAL, μοιράστηκε την εμπειρία του από την Αμερική όπου εργάζεται , υποστηρίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να συνυπάρξουν το φυσικό αέριο με τις ΑΠΕ, καθώς το πρώτο αποτελεί εργαλείο για την ενσωμάτωση του δεύτερου στην αγορά. Ο Δρ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαστε με τις αλλαγές των ενεργειακών αγορών προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα, όπως τα προβλήματα που υπάρχουν στη διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως είπε, ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης στην Αμερική είναι η επανάσταση του φυσικού αερίου με 1,5εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα όμως της Ευρώπης είναι ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Αμερική σε πρόσβαση φθηνού καυσίμου οπότε πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί σε αυτό τον τομέα.

Ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι σαν χώρα έχουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δοντάς υποστήριξε ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα της κρίσης, την εξασφάλιση της εσωτερικής επάρκειας με προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και στην εξαγωγή τους. Μάλιστα, θύμισε στο ακροατήριο ότι τη δεκαετία του 1980 η κάλυψη αναγκών με εγχώρια προϊόντα του έλληνα πολίτη, ήταν στο 80% όταν σήμερα έχει πέσει στο 25%. Ο κ. Δοντάς ζήτησε αξιοποίηση πρώτων υλών για να επανέλθει, όπως είπε,  η «υγεία» στον χώρο της οικονομίας με εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Ωστόσο και αυτός αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας, που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ακριβό. Για παραγωγή αγαθών χρειάζονται φθηνές μορφές ενέργειας κάτι που σήμερα δεν ισχύει, είπε ο κ.Δοντάς, σημειώνοντας ότι η εξάρτηση δεν βοηθά στην προοπτική ανάπτυξης. «Μπορούμε να έχουμε εσωτερική επάρκεια αγαθών, η ελληνική γη το προσφέρει, είναι η λύση στην ανεργία, ενώ η εξαγωγή προϊόντων μας θα είναι ένα σταθερό εισόδημα», κατέληξε ο κ. Δοντάς.

Ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ζήτησε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής στρατηγικής στην ενέργεια, υψηλού επιπέδου, καθώς όπως είπε η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ο κ.Χατζηβασιλειάδης εμφανίστηκε ανήσυχος για την κληρονομιά που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, έναν χρεωμένο και ακριβό ενεργειακό τομέα, εξαρτώμενο από τις εισαγωγές καυσίμων. «Χωρίς ενεργειακή πολιτική ευδοκιμεί η αυθαιρεσία των πολιτικών» τόνισε αναφέροντας σειρά πολιτικών αποφάσεων ή παραβλέψεων που μόνο ζημιά έχουν επιφέρει στο περιβάλλον και την οικονομία.

Η ενέργεια και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σοβαρά θέματα ώστε να λείπει η υιοθέτηση εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να χαράζεται όχι μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από ειδικούς επιστήμονες τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ..

Ο κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, Μέλος Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ένα στοίχημα επιβίωσης που δεν αφορά μόνο τη χώρα αλλά και τον πλανήτη, όσον αφορά στη μορφή και στους τρόπους που η παραγωγή ενέργειας θα προωθηθεί από τις κυβερνήσεις. Η βιώσιμη χρήση της ενέργειας είναι σήμερα περισσότερο από επιτακτική είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις κοινωνίες, είπε χαρακτηριστικά. «Το μοντέλο που θα επιλεγεί σήμερα από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές θα έχει καταλυτικό αποτέλεσμα στο αύριο του πλανήτη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα, χρειάζεται  ενεργειακή πολιτική αποκεντρωμένη με χωροταξική διασπορά και όχι το μοντέλο συγκέντρωσης που ακολουθείται σήμερα. Αυτό σημαίνει πολλές και μικρές ΑΠΕ. Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον ΤΑΠ,  για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, έως να ολοκληρωθεί το έργο η τιμή του φυσικού αερίου ίσως να έχει σημειώσει πτώση, εξαιτίας και της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο ένα Εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων θα εξασφαλίζει τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας και της απεξάρτησης από το ορυκτά καύσιμα.

Ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής ελληνικού γραφείου Greenpeace, επανέλαβε τις θέσεις της Οργάνωσης σε ότι αφορά την αναγκαιότητα για την προώθηση των ΑΠΕ και τη μεγαλύτερη διείσδυσή  τους στην ελληνική αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα μας δεσμεύσουν για τα επόμενα 30 χρόνια και υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγή ενέργειας.

 
This entry was posted in EVENTS, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.