Θεματολογία του συνεδρίου “Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη”

 
66 green Fot 330x280 Θεματολογία του συνεδρίου Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη

Συνέδριο Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη

Τα πλέον καυτά θέματα της οικονομικής, επιχειρηματικής, επενδυτικής, ενεργειακής και κατασκευαστικής επικαιρότητας διαπραγματεύεται το επίκαιρο φόρουμ με τίτλο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ». Το συνέδριο  πραγματοποιείται στις 2 και 3 Ιουλίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Caravel), στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του  ΙNVEST IN GREECE, καθώς επίσης σειράς σημαντικών επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων.

Θεματολογία του συνεδρίου

Πρώτη μέρα ( 2 Ιουλίου):

Πρώτο πάνελ: Η ανάπτυξη που θέλουμε
Θεματολογία: Οι τομείς που καθορίζονται από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ως αμέσου προτεραιότητας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Οι προτάσεις των τραπεζών και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων για την ανάπτυξη. Η διαχρονική συμβολή του ενεργειακού και η αναγκαία ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου. O σημαντικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα χρηματοδοτικά θέματα. Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε προτεραιότητα. Οι προοπτικές του χρηματιστηρίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις  και η  αναθέρμανση του επενδυτικού κλίματος.

Δεύτερο πάνελ: Βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις  και διαχείριση των πηγών ενέργειας
Θεματολογία: Οι προτάσεις και επισημάνσεις των επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις και η συμβολή κάθε εταιρείας ξεχωριστά στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η στρατηγική της ΕΕ με στόχο την μείωση των ενεργειακών εισαγωγών και την επίτευξη της ενεργειακής αυτάρκειας. Τα συνολικά οφέλη που θα προκύψουν για την πραγματική οικονομία και επιχειρήσεις από την ορθολογική διαχείριση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Οι επιλογές στον τομέα της παραγωγής, διανομής και χρήσης ενέργειας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα τη διατήρηση και  τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Τρίτο πάνελ: Επενδύσεις αναβάθμισης ενεργειακών δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. «Έξυπνα» δίκτυα και «έξυπνοι» μετρητές στην υπηρεσία της ορθολογικής διαχείρισης ενέργειας.
Θεματολογία:
Οι νέες επενδύσεις αναβάθμισης  των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας. Η διασφάλιση ενέργειας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και η σημασία της καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο (real time). Τα συστήματα προηγμένης διαχείρισης μετρήσεων (Smart Grid και Smart Metering). Τι σημαίνουν για το ευρύ κοινό οι αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας η επικείμενη εφαρμογή των «έξυπνων» δικτύων και των «έξυπνων» μετρητών.  Οι ευρωπαϊκές οδηγίες στον τομέα της μέτρησης ενέργειας και ο σχετικός σχεδιασμός της ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η  αντικατάσταση των μετρητών ρεύματος με σύγχρονους και «έξυπνους» τηλε- μετρητές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ.  Η διαχείριση και ανάλυση όλων των δεδομένων πραγματικού χρόνου που θα προέρχονται από την εγκατάσταση των έξυπνων ενεργειακών μετρητών (Meter Data Management). Η σημασία των συνεχιζόμενων επενδύσεων στα δίκτυα διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η ειδική βαρύτητα των επενδύσεων για τη διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νήσων. Η ανάπτυξη “έξυπνων” και βιώσιμων ηλεκτρικών δικτύων στα νησιά, υπό συνθήκες διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε μεγάλη κλίμακα.  Οι νέες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η συνεχιζόμενη επέκταση των δικτύων των ΕΠΑ. Σχετικά έργα.

Τέταρτο πάνελ: Σε αναζήτηση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για την ανάπτυξη και τη βιομηχανία.
Θεματολογία: Η καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων και των συσχετίσεων μεταξύ κατανάλωσης ενέργειας και παραγωγής. Η αποτίμηση του κόστους ενέργειας και ο εντοπισμός των σημείων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την διαδικασία. Το κόστος του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις των βιομηχανιών. Τι θα ισχύσει για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος και οι συνολικότερες προϋποθέσεις για διεύρυνση της συγκεκριμένης αγοράς. Οι αναμενόμενες εξελίξεις στον μηχανισμό στήριξης του μεταβλητού κόστους. Τι ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με τον μηχανισμό αντιστάθμισης  carbon leakage. Το Ταrget Model. Η αξιοποίηση των Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2 και η εμπορία ισοδύναμων τόνων CO2 ως χρηματιστηριακό προϊόν. Η προετοιμασία ενεργειακής αγοράς παραγώγων από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η αξιοποίηση των Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2 και η εμπορία ισοδύναμων τόνων CO2 ως χρηματιστηριακό προϊόν. Το άνοιγμα αγοράς ενέργειας στα νησιά.

 

Η επίτευξη ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία και το νέο τοπίο με τη συμμετοχή εναλλακτικών προμηθευτών. Η εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους από την  ελληνική βιομηχανία.

Πέμπτο πάνελ: Το νέο τοπίο για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι νέες ευκαιρίες για τους  εναλλακτικούς  προμηθευτές
Θεματολογία: Ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΡΑΕ. Τα τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης.  Η απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από 1ης Ιουλίου. Η σύνδεση της χονδρικής τιμής ρεύματος με τη λιανική. Τα κοινωνικά τιμολόγια. Η ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και η ισότιμη  και διαφανής πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων προμηθευτών και παραγωγών στα Δίκτυα του Ηλεκτρισμού και στη λιανική ηλεκτρική αγορά. Η τρέχουσα δραστηριότητα, οι προοπτικές και οι προτάσεις των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Τοποθετήσεις-Παρεμβάσεις φορέων

Τοποθετήσεις φορέων ΑΠΕ σχετικά με την παραπέρα αναμόρφωση του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ. 

Δεύτερη μέρα (3 Ιουλίου):

Ενεργειακή αναβάθμιση και Κτίρια: Μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου

Πρώτο πάνελ: Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στον αστερισμό της ενεργειακής αναβάθμισης
Θεματολογία: Η ανατέλλουσα επιχειρηματική ευκαιρία ενόψει της αναγκαίας αναβάθμισης των κτιρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, δημοτικά κτίρια κλπ). Η νέα κοινοτική  νομοθεσία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020 στα δημόσια κτίρια, η αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων και οι συγκεκριμένοι στόχοι.  Η ενεργός εμπλοκή του κράτους στην επικείμενη σταδιακή ανακαίνιση των 35.000 καταγεγραμμένων δημόσιων κτιρίων. Το κόστος των παρεμβάσεων και πώς μπορεί να καλυφθεί. Τα ιδιωτικά επαγγελματικά και τα τουριστικά κτήρια (κτήρια γραφείων, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία) σε αναζήτηση των βέλτιστων τρόπων ενεργειακής αναβάθμισης και χρηματοδοτικών μέσων. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η εμπειρία από την χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων σε άλλες χώρες. Τα διεθνή μοντέλα χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Τα πετυχημένα παραδείγματα και τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της.  Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ. Η προώθηση ιδιωτικών και δημόσιων συμπράξεων για την ανάπτυξη μικρών τοπικών ενεργειακών επενδύσεων.

Δεύτερο πάνελ: Η αναδυόμενη αγορά των ενεργειακών υπηρεσιών
Θεματολογία:
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών  (ESCO), με βάση την υπουργική απόφαση του Ιουνίου 2011. Η λειτουργία μητρώου ΕΕΥ και ο  διαδικτυακός τόπος www.escoregistry.gr. Η αναπτυσσόμενη νέα αγορά ενεργειακών υπηρεσιών. Ο καταλυτικός ρόλος των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών και η  εξεύρεση χρηματοδότησης. Η εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεγάλης διάρκειας, μεταξύ ΕΕΥ και τελικού καταναλωτή και τα νομικά κενά. Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (performance contracting) και η χρηματοδότηση τρίτων (third party financing) για ενεργειακά έργα. Οι επιμέρους τύποι των χρηματοδοτικών συμβάσεων: Η Σύμβαση συμμετοχής στα εξοικονομούμενα (shared savings). Η Σύμβαση Εγγυημένης Εξοικονόμησης (guaranteed savings). H εμπειρία και η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες χώρες.

Τρίτο πάνελ, Α’ μέρος: Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Συμπεράσματα και προτάσεις. Τα ενεργειακά πρότυπα, ο ενεργειακός επιθεωρητής, η εκπαίδευση.
Θεματολογία: Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και τα συμπεράσματα εφαρμογής του. Οι επιμέρους ενεργειακές υπηρεσίες: Ο ενεργειακός επιθεωρητής και η ειδική εκπαίδευση. Ο ρόλος των  Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Η κατάταξη των κτιρίων σε εννέα ενεργειακές κλάσεις. Η σημασία των πιστοποιητικών στην αγορά ακινήτων. Η εφαρμογή των προτύπων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, η απαραίτητη επένδυση και οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Η προστιθέμενη αξία στις κατοικίες  από το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, η εφαρμογή του προτύπου του Παθητικού Κτηρίου, η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση.

 

Β’ μέρος: Οι νέες τεχνικές μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων. Ενεργειακά υλικά, εφαρμογές και εξοπλισμός που συμβάλλουν στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

 
This entry was posted in EVENTS, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.