Εξοικονόμηση €100 εκατ. από την διασύνδεση των Κυκλάδων

 
wasserkabel Εξοικονόμηση €100 εκατ. από την διασύνδεση των Κυκλάδων

Εξοικονόμηση €100 εκατ. από την διασύνδεση των Κυκλάδων

Σε μια πανηγυρική τελετή με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρουτση, εκπροσώπων της αγοράς ενέργειας καθώς και ξένων πρεσβειών υπεγράφη προ ολίγου η σύμβαση για τη πρώτη φάση κατασκευής του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο κ. Παπαγεωργίου στο χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτήρισε το έργο ορόσημο που ενισχύει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, εξαλείφει τον κίνδυνο για black οut στα νησιά και μειώνει σημαντικά το κόστος ενέργειας για τους  καταναλωτές.

«Πρόκειται ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τον  καταναλωτή και την οικονομία. Σε δύο χρόνια από τώρα θα είναι έτοιμο όπως δεσμεύτηκε για αυτό η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρότι εκκρεμούσε για είκοσι χρόνια. Με τα έργα των διασυνδέσεων τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης θωρακίζουμε τον τουρισμό για βασικούς μας τουριστικούς προορισμούς» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργιού.

«Το έργο αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων» είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,  ενώ ο περιφερειάρχης  Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημαρκος δήλωσε ότι «περιμένουμε ότι η τοπική κοινωνία θα διευκολύνει την υλοποίηση του  και αναμένει την ώρα που θα λειτουργήσει».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος τόνισε πως ευρύτερος στόχος της ΡΑΕ είναι η διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών και πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διασύνδεση της Κρήτης από την οποία προέρχεται περίπου το 50% των χρεώσεων ΥΚΩ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος  Ζερβός σημείωσε πως πλέων η κοινωνική αποδοχή για τα έργα των διασυνδέσεων είναι μεγαλύτερη ύστερα από συμβάντα όπως αυτό της Σαντορίνης πέρυσι που έδειξε τα προβλήματα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών.

Άμεση εξοικονόμηση 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ασφάλεια της προμήθειας ηλεκτρικού στα νησιά, απόσβεση της επένδυσης σε χρόνο ρεκόρ δυόμιση  χρόνια, βελτίωση του περιβάλλοντος στα νησιά, καθώς θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία οι πετρελαϊκές μονάδες και δυνατότητα απορρόφησης της αιολικής παραγωγής είναι οι βασικοί άξονες των ωφελειών που θα φέρει η υλοποίηση της διασύνδεσης όπως επεσήμανε  ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ  Γιαννης Γιαρέντης σημειώνοντας ότι κλείνει ένας κύκλος είκοσι ετών. Προανήγγειλε ότι στόχος του διαχειριστή είναι τα επόμενα χρόνια να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις του συμβάλλοντας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και  φτάνοντας σε συνολικό ποσό  δυόμιση δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην δεκαετία. Ο κύριος Γιαρέντης αναφέρθηκε στην έμπρακτη υποστήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  και του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου,  ευχαριστώντας ταυτόχρονα για τη συνδρομή τους τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.