Μείωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, πρώτη παραμένει η Κίνα

 
6 περιβαλλον παρκο fot 330x219 Μείωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, πρώτη παραμένει η Κίνα

Μείωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, πρώτη παραμένει η Κίνα

Την παγκόσμια πρωτιά σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διατήρησε η Κίνα, το 2013, παρότι  τόσο στη χώρα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση μέσα στο περασμένο έτος, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Σχολής της Φρανκφούρτης και του ΟΗΕ. Ωστόσο, το μερίδιο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις παγκοσμίως στις ΑΠΕ μειώθηκαν κατά 14%, μια μεγάλη πτώση, την οποία οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν αφενός στον περιορισμό του κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και στην «πολιτική αβεβαιότητα σε αρκετές αγορές», δηλαδή στις ασάφειες σχετικά με τη στήριξη – ή μη – πολλών κυβερνήσεων στον κλάδο.

«Αν και πολλοί ενδέχεται να τονίσουν το ότι οι συνολικές επενδύσεις έπεσαν το 2013, η πτώση αυτή κρύβει τα πολλά θετικά μηνύματα μιας δυναμικής αγοράς, η οποία εξελίσσεται και ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αχίμ Στάινερ.

Για πρώτη φορά η Κίνα επένδυσε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι επενδύσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 44%, στα 34,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης επενδύσεων, παρά το ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, πέρυσι, αλλά και το γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, έπειτα από 9 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά, κατά την οποία οι επενδύσεις στις ΑΠΕ μειώθηκαν στις αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου κατεγράφη πτώση 6%.

Πάντως, το μερίδιο των καθαρών πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% φθάνοντας το 8,5%, πέρυσι, ενώ εξαιρώντας την υδροηλεκτρική ενέργεια, οι ΑΠΕ ανήλθαν στο 43,6% του νέου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού.

«Δεν βλέπουμε σε καμία περίπτωση οτιδήποτε που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατάρρευση των επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια», ξεκαθάρισε ο Μάικλ Λίμπριτς της Bloomberg New Energy Finance, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο ανεγείρονται μη επιδοτούμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.