Συνάντηση ΣΠΕΦ – ΛΑΓΗΕ. Ο ΛΑΓΗΕ δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την πληρωμή του Ιουνίου

 
15 spef 330χ200 Συνάντηση ΣΠΕΦ – ΛΑΓΗΕ. Ο ΛΑΓΗΕ δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την πληρωμή του Ιουνίου

Συνάντηση ΣΠΕΦ – ΛΑΓΗΕ. Ο ΛΑΓΗΕ δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την πληρωμή του Ιουνίου

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης του ΣΠΕΦ με τον Πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ κο Α. Γκαρή και τον Διευθυντή Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας κο Μ. Φιλίππου.  Τον ΣΠΕΦ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Σ.. Λουμάκης – Πρόεδρος, Κ. Τσούμας – Αντιπρόεδρος, Λ. Λαλιώτης – Ταμίας και Γ. Σαμαράς – Μέλος Δ.Σ.  Η εικόνα που προκύπτει από την συνάντηση συνοπτικά έχει ως εξής:

·      Ο ΛΑΓΗΕ δεν φαίνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποπληρώσει την παραγωγή του Ιουνίου 2013, όπως ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ είχε εν πολλοίς δεσμευτεί από τον περασμένο Οκτώβριο.  Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους παραγωγούς, αφού όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, ο ΦΠΑ 4ου τριμήνου 2013 που πρέπει εντός του τρέχοντος μηνός να καταβληθεί αλλά δεν έχει εισπραχθεί και περιλαμβάνει και τον εκκαθαριστικό μήνα Οκτώβριο, είναι αδύνατο να αποπληρωθεί αν δεν εξοφληθεί τουλάχιστον ο επίσης εκκαθαριστικός Ιούνιος 13.  Υπό το φως αυτό η διοίκηση του Συνδέσμου αναζητά άμεση λύση-παρέμβαση από το εποπτεύον ΥΠΕΚΑ κρατώντας ευθέως ενήμερους τους πληττόμενους παραγωγούς για περαιτέρω ενέργειες.

·      Το ταμιακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σήμερα ανέρχεται σωρευτικά στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ το λογιστικό συσσωρευμένο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στα 560 εκατ. ευρώ. Είναι καταρχήν λοιπόν και πάλι προφανές πως οι ΑΠΕ του ηπειρωτικού συστήματος μέσω της 6-7μηνης υπερημερίας που υφίστανται στις πληρωμές τους από τον Λειτουργό, επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

·      Για την μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση του προγράμματος πληρωμών και της μείωσης της «ψαλίδας» μεταξύ ταμιακού και λογιστικού ελλείμματος, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ κατά δήλωση της αναμένει εντός Φεβρουαρίου περί τα 300 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα των τακτικών ροών του Ειδικού Λογαριασμού από ΗΕΠ, ΕΤΜΕΑΡ κλπ.  Επιπλέον από το πολυσυζητούμενο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ αναμένει επίσης πρόσθετα χρήματα τον Μάρτιο.  Εκτιμά έτσι πως τον Ιούνιο του 2014 η ταμιακή εικόνα θα συνάδει με την λογιστική, περιορίζοντας την υπερημερία στην αντιστοιχούσα κάθε φορά λογιστική.  Οι υπολογισμοί αυτοί δεν ενσωματώνουν την όποια πρωτοβουλία του Υπουργείου περί “new deal”, αφού αυτό δεν είναι της αρμοδιότητας του Λειτουργού.   Ο ΣΠΕΦ σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς την υλοποίηση των προβλέψεων αυτών του ΛΑΓΗΕ.

·      Ο ΛΑΓΗΕ αναφορικά με το φλέγον πρόβλημα της καταβολής ΦΠΑ από τους παραγωγούς, ενημέρωσε την διοίκηση του Συνδέσμου πως προαλείφεται από πλευράς Υπ. Οικονομικών η χορήγηση παράτασης ενός μήνα για την καταβολή του.  Παραμένει απολύτως ομιχλώδες ωστόσο το πώς και το πότε θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χωρίς επιτοκιακή μάλιστα επιβάρυνση των παραγωγών, αλλά και με δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

·      Τέλος ο ΛΑΓΗΕ ενημέρωσε την διοίκηση του Συνδέσμου για τις νομικές ενέργειες (Ασφαλιστικά Μέτρα και Αγωγή) που έχει αναλάβει κατά ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την άμεση παύση των παράνομων συμψηφισμών πόρων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.  Ο ΣΠΕΦ έχοντας έννομο συμφέρον, επιπλέον των νομικών ενεργειών που έχει ήδη προωθήσει για το θέμα αυτό, εξετάζει και την άσκηση Κύριας Παρέμβασης στις δίκες αυτές του Λειτουργού κατά ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ που έχουν προσδιοριστεί να διεξαχθούν εντός του Φεβρουαρίου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων).

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.