M. Παπαγεωργίου: Γι΄ αυτό αποκρατικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ

 
admie M. Παπαγεωργίου: Γι΄ αυτό αποκρατικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ

M. Παπαγεωργίου: Γι΄ αυτό αποκρατικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ

Ως στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του δικτύου  υψηλής τάσης στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Eνέργειας Μάκης Παπαγεωργίου την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η οποία και υπερψήφισε το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την πώληση της θυγατρικής της ΔΕΗ. Όπως είπε το δημόσιο –και όχι μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία– θα διατηρήσει απευθείας ποσοστό 34% με όλες τις δυνατότητες για καταστατική μειοψηφία (πχ θα απαιτείται σύμφωνη γνώμη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άρα δε θα μπορεί να αλλάξει το ύψος της συμμετοχής του Δημοσίου).

Η αποκρατικοποίηση θα βοηθήσει για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων διασυνδέσεων όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα λεγόμενα «δακτυλίδια» νησιών από τα οποία θα αποκομίσει μεγάλο όφελος ο καταναλωτής. Μόνο από την Κρήτη και τις Κυκλάδες το όφελος αυτό φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα όμως θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ως προς την αποτίμηση της εταιρείας ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε ότι αυτή θα γίνει με βάση την έκθεση των οικονομικών συμβούλων που θα προσλάβει η ΔΕΗ που θα κάνει και το διαγωνισμό.

Μάλιστα όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του  με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ δεν πωλούνται οι υποδομές αλλά «ουσιαστικά πωλούνται μετοχές, η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται και λειτουργεί στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος Υψηλής Τάσης».

Σε ό,τι αφορά τα τέλη δικτύου ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αυξήσεις δεν αποφασίζονται από τους  μετόχους του ΑΔΜΗΕ ανεξαρτήτως ποσοστού που κατέχουν αλλά από τη ΡΑΕ βάσει αιτιολογημένης έκθεσης με κριτήριο το λεγόμενο WACC (μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου).

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου αποκάλυψε ότι θα προωθηθεί κοινή τροπολογία του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Εργασίας όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην ολομέλεια –πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα– για το ασφαλιστικό των εργαζομένων. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου κλαδικού ασφαλιστικού ταμείου στο χώρο της ενέργειας για τους εργαζομένους όλου του ομίλου ΔΕΗ, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των αντιδράσεων για την αποκρατικοποίηση που πηγάζουν από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.