ΔΕΗ: H Αλουμίνιον δε μας χρωστάει

 
92 DEH 330x300 ΔΕΗ: H Αλουμίνιον δε μας χρωστάει

H Αλουμίνιον δε μας χρωστάει

Η ΔΕΗ δεν επικαλείται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή παράβαση ουσιωδών όρων της σύμβασης ζητώντας την καταγγελία της σύμβασης με το Αλουμίνιο. Ο λόγος που η εταιρεία ζητεί να σταματήσει να δίνει ρεύμα στη βιομηχανία είναι γιατί – όπως υποστηρίζει – παραβιάζονται διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν στα εξής:

• Τα τιμολόγια να αντανακλούν το πραγματικό κόστος
• Τα τιμολόγια να μη δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ των καταναλωτών
• Τα τιμολόγια να μη στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε επιστολή που αποφάσισε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ να αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ, για την υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ενεργειακής αγοράς τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια στιγμή πάντως, από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Παπαγεωργίου, δημιουργούσε ένα σαφές πλαίσιο σε σχέση με την υπόθεση, τονίζοντας ότι η αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, η ΔΕΗ αποτελεί το μοναδικό πάροχο και αυτό πρέπει να αλλάξει, ενώ προσέθετε ότι η απόφαση της διαιτησίας δημιουργεί νέα δεδομένα για την αγορά, τη ΔΕΗ και τη βιομηχανία συνολικά.

Η διαφορά

Ως γνωστόν ΔΕΗ και Αλουμίνιον, προσέφυγαν από κοινού στη διαιτησία της ΡΑΕ, με αντικείμενο τη διαφορά τους στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται η δεύτερη από την πρώτη. Με το αποτέλεσμα της διαιτησίας να δικαιώνει τη βιομηχανία, που ζητούσε χαμηλότερο κόστος, η ΔΕΗ δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, την οποία ωστόσο θεωρεί άδικη (καθώς όπως υποστηρίζει αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους), προσφεύγοντας στα αρμόδια εθνικά και κοινοτικά όργανα για την ανατροπή της. Ωστόσο ήδη προηγούμενες προσφυγές της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στο διοικητικό πρωτοδικείο, για την προσωρινή τιμή που είχε οριστεί στη διάρκεια της διαιτησίας, τέθηκαν στο αρχείο ή απορρίφθηκαν.

Παράλληλα η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιον, αμφισβητώντας εμμέσως το αποτέλεσμα της διαιτησίας, στο σκέλος της απόφασης που καθόριζε χρονικά την τιμή προμήθειας μέχρι το τέλος του έτους. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε στον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να προχωρήσει η άρση της εκπροσώπησης (δηλαδή με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ δήλωνε ότι σταματά να είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές στη χονδρική αγορά, της ενέργειας που καταναλώνει ο πελάτης της). Ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του ανέφερε στη ΔΕΗ ότι η προθεσμία που έδινε στην Αλουμίνιον ήταν πολύ μικρή με βάση τις προβλέψεις του κώδικα.

Η επιστολή

Χθες το Δ.Σ. της ΔΕΗ συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και αποφάσισε να απαντήσει με επιστολή του επικεφαλής της εταιρείας Α. Ζερβού το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει το Capital.gr. Στην επιστολή η ΔΕΗ δηλώνει ότι εμμένει «στη δήλωση για παύση της εκπροσώπησης της Αλουμίνιον». Αιτιολογώντας το αίτημά της η εταιρεία αναφέρει ότι: «Οι λόγοι που θεμελιώνουν την αποστολή εκ μέρους μας της από 7 11 2013 εξώδικης δήλωσης δεν εμπίπτουν στα συγκεκριμένα άρθρα του κώδικα προμήθειας» (υπερημερία πελάτη ως προς την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και λόγω παράβασης ουσιωδών όρων της σύμβασης) «αλλά αφορούν σε παραβίαση τόσο διατάξεων της κείμενης εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας, όσο καιτ ων βασικών αρχών τιμολόγησης», αναφέρει η επιστολή Ζερβού.

Ωστόσο η ΔΕΗ συνεχίζει να ζητεί σε κάθε περίπτωση από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση της καταγγελίας της σύμβασης σε εύλογο χρονικό διάστημα «το οποίο πάντως δε θα πρέπει να υπερβαίνει την 31.12.2013».

Τονίζεται επίσης ότι η πλευρά της Αλουμίνιον δεν προχώρησε σε καμία κίνηση προσβολής της απόφασης, δηλαδή άφηνε ελεύθερο το δρόμο στη ΔΕΗ και την ανεξάρτητη θυγατρική εταιρεία της που διαχειρίζεται το δίκτυο ΑΔΜΗΕ, να της διακόψουν την ηλεκτροδότηση και να κλείσουν τη βιομηχανία.

Η κίνηση της ΔΕΗ ερμηνεύεται και ως ελιγμός προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον που θα συνιστούσε και «έργω» παραβίαση της απόφασης της διαιτησίας.

Παπαγεωργίου

Για να συμπληρωθεί καλύτερα η εικόνα της υπόθεσης πάντως, υπενθυμίζουμε ότι χθες από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου, σημείωσε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα σε σχέση με τη διαφορά ΔΕΗ Αλουμίνιον και την απόφαση της διαιτησίας:

• Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει στρεβλώσεις που πρέπει να αρθούν και η χώρα να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας
• Υπάρχει ένα μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο προσαρμογής μέχρι το 2015, όταν και θα μπούμε στο καθαρά ευρωπαϊκό μοντέλο, που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό
• Γίνεται η αλλαγή του πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργούν όλοι σε αυτή την αγορά.
• Η διαιτησία έχει όμοιο χαρακτήρα και διαδικασία δικαστηρίου. Είναι μεν υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, αλλά είναι ανεξάρτητη διαδικασία, την οποία συμφώνησαν οι δύο εταιρείες.
• Ήταν μια ιδιωτική διαφορά, την όποια απόφαση δε θα την σχολιάσω γιατί δεν πρέπει να σχολιάζονται αποφάσεις δικαστηρίων
• Είναι μία απόφαση που δημιουργεί κάποια αποτελέσματα τα οποία είναι σημαντικά τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την αγορά. Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ και όχι μόνο με τον συγκεκριμένο πελάτη, αλλά συνολικά με τη βιομηχανία και όχι μόνο.
• Σαφώς η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα και στην ενέργεια και ταυτόχρονα είναι και ο μοναδικός πάροχος, μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό έχει σημασία και το μεταβατικό πλαίσιο και η ολοκλήρωσή του, όπως σας είπα πριν, για να υπάρχουν περισσότεροι πάροχοι, ώστε να μπορεί να υπάρχει ευελιξία στην αγορά.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.