Όχι από το ΔΣ της ΔΕΗ σε πρόταση “γέφυρα” της Αλουμίνιον

 
92 DEH 330x300 Όχι από το ΔΣ της ΔΕΗ σε πρόταση γέφυρα της Αλουμίνιον

Όχι από το ΔΣ της ΔΕΗ σε πρόταση "γέφυρα" της Αλουμίνιον

Εάν πάμε στον Άγιο Νικόλαο, οι εργαζόμενοι της Αλουμίνιον δε θα μας αφήσουν να κατέβουμε από το λεωφορείο. Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε την τρίωρη συζήτηση στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το μέλος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση Νίκος Φωτόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, όπως και άλλα 9 μέλη του ΔΣ απέρριψαν την πρόταση – πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της Αλουμίνιον ώστε όλα τα μέλη του Δ.Σ. να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη Βοιωτία. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το σκεπτικό που τη συνόδευε, έγινε σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η οξεία αντιπαράθεση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας.

Αν και η τοποθέτηση του Φωτόπουλου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά (ένας υπόδικος συνδικαλιστής σε ΔΕΚΟ στρέφεται εναντίον των εργαζομένων μιας ιδιωτικής βιομηχανίας, που ουδέποτε έχουν προκαλέσει με έκνομες και εξτρεμιστικές συμπεριφορές όπως ο ίδιος πολλάκις στο παρελθόν) τονίζεται ότι σχεδόν παμψηφεί τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανταποκριθεί θετικά η εταιρεία στην πρόσκληση της Αλουμίνιον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις – κατατέθηκε μάλιστα και συμβιβαστική πρόταση να σταλεί αντιπροσωπεία και να μη μεταβεί το σύνολο του Δ.Σ. – ωστόσο μετά και από τις εισηγήσεις των αρμόδιων στελεχών κρίθηκε ότι:

• Δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αφού η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον γίνεται από συγκεκριμένη ομάδα

• Η πραγματοποίηση της επίσκεψης δε θα προσέφερε κάτι ουσιαστικό

Μήνυμα
Από την πλευρά της ΔΕΗ το όλο θέμα της πρόσκλησης αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας. Στον αντίποδα πηγές της βιομηχανίας εκτιμούν ότι η απάντηση που δόθηκε στέλνει σαφές μήνυμα ενόψει και της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει ανακοινωθεί στις 31 Ιανουαρίου οι μέτοχοι της ΔΕΗ καλούνται να επικυρώσουν τα πεπραγμένα της διοίκησης γύρω από το θέμα της διαφοράς με την Αλουμίνιον.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τόσο για την Αλουμίνιον όσο και για άλλους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές:

1) Ότι η βιομηχανία μπορεί να τιμολογείται με βάση το ιδιαίτερο προφίλ της (και άρα δεν μπορεί να προσφέρει στη βιομηχανία το κόστος της ενέργειας από λιγνιτικέςμονάδες παρά μόνο τιμές πάνω από το συνολικό κόστος παραγωγής που είναι 71,3 ευρώ η μεγαβατώρα)

2) Ακόμη και σε περίπτωση που «αναγκαστεί» να τιμολογήσει με βάση το λιγνιτικό κόστος, το κατώφλι που μπορεί να δεχθεί είναι 59,1 ευρώ  η μεγαβατώρα (στοιχεία ΔΕΗ και PWC)

Στον αντίποδα τα κόστη αυτά αμφισβητούνται από την Αλουμίνιονκαι τους άλλους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, που επικαλούνται μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της διαιτησίας (που τονίζει ότι πρέπει η βιομηχανία να τιμολογείται εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της με το λιγνιτικό κόστος, το οποίο προσδιορίζεται στα 36,7 ευρώ η μεγαβατώρα). Ως γνωστόν το αποτέλεσμα αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη ΔΕΗ (έχει εκδώσει και αναλυτική ανακοίνωση η ΔΕΗ) η οποία μάλιστα έχει προσφύγει για την κατάρριψή της σε ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα. Για το θέμα τέλος έχει επιληφθεί και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως έκανε χθες γνωστό η ΔΕΗ παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης ενόψει της έκτακτης Γ.Σ.

Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε οριστική ρήξη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βιομηχανία.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.