Κούρεμα α λα ιταλικά και για τα ελληνικά φωτοβολταϊκά;

 
4 euro fot sunblog 330x248 Κούρεμα α λα ιταλικά και για τα ελληνικά φωτοβολταϊκά;

Κούρεμα α λα ιταλικά και για τα ελληνικά φωτοβολταϊκά;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, που καλούνται να περιορίσουν το κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα από τις επιδοτήσεις που είχαν αφειδώς εγκριθεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπό το βάρος της κρίσης άλλωστε που έχει χτυπήσει όλο τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο, υπάρχει οικονομική στενότητα όχι μόνο στα δημόσια ταμεία αλλά και στις τσέπες των καταναλωτών.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή λοιόν, ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας Φλάβιο Ζανονάτο, ανακοίνωσε το πλάνο της κυβέρνησης προκειμένου να «κουρευτούν» οι επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών και να υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους από τα κίνητρα που δόθηκαν για τα φωτοβολταϊκά.

Πιο συγκεκριμένα το ιταλικό σχέδιο, περισσότερο από κούρεμα μοιάζει με επιμήκυνση, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο κατά την οποία θα αποπληρώσει τη συμφωνημένη επιδότηση στα υφιστάμενα λειτουργούντα φωτοβολταϊκά. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος των επιδοτήσεων θα μειωθεί από 12 δισ. ευρώ σε 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα η εξοικονόμηση των 3 δισ. ευρώ θα περάσει απευθείας στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει εντός της εβδομάδας το σχέδιο.

Η ενδιαφέρουσα πτυχή του πλάνου που αφορά τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς είναι ότι με βάση τις νέες ρυθμίσεις δε θα λάβουν λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπουν οι συμβάσεις τους, παρά μόνο θα επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής. Οι πλήρεις λεπτομέρειες του πλάνου (πχ εάν συνοδεύεται με τραπεζικές διευκολύνσεις, αντικίνητρα, είναι υποχρεωτική κλπ) δεν έχουν διευκρινιστεί. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ιταλία έκλεισε το πρόγραμμα κινήτρων για νέα φωτοβολταϊκά projects τον Ιούλιο.

Φυσικά τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα δεν περνούν απαρατήρητα και από την ελληνική κυβέρνηση, που σημειώνεται ότι βρίσκεται σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και συνδέσμους προκειμένου να αποφασιστούν νέα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία. Στόχος είναι να καλυφθεί μία τρύπα ύψους 700 εκατ. ευρώ που προκύπτει μετά και την τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

Με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει, το ιταλικό μοντέλο δεν απέχει πολύ από τις προτάσεις που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται στο πλαίσιο του διαλόγου. Οι όποιες αλλαγές προκριθούν πάντως, αναμένεται να περάσουν με νομοθετική ρύθμιση.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.