Net Metering: Μια καλή εναλλακτική λύση

 
conergy Net Metering: Μια καλή εναλλακτική λύση

Net Metering: Μια καλή εναλλακτική λύση

Toυ Δρ. Στέφανου Μελισσόπουλου, Πρόεδρος Conergy Ελλάδος.
Σε ένα διαταραγμένο επενδυτικό κλίμα, που χαρακτηρίζεται από την κακή ψυχολογία των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του κλάδου, βρίσκεται ο τομέας των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Όλες οι ανακοινώσεις και οι συζητήσεις κινούνται γύρω από τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο, επηρεάζοντας το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τη κοινωνία γενικότερα.

Το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ είναι το βασικό πρόβλημα που προκάλεσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα τελευταία μέτρα.

Παρατηρώντας την εξέλιξη των φωτοβολταϊκών στη Ελλάδα, με το κόστος εξοπλισμού να έχει μειωθεί σημαντικά και τις εγγυημένες τιμές να έχουν πλέον προσαρμοστεί, η κυβέρνηση έπρεπε να είχε συντονίσει καλύτερα τις προσπάθειες για ανάπτυξη, αναζητώντας βιώσιμη λύση για τη συνολική διευθέτηση των προβλημάτων και όχι να αναστείλει με βίαια μέτρα σχεδόν κάθε κίνητρο για επενδύσεις.

Το σημαντικότερο αυτή τη χρονική περίοδο είναι όλοι να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τις προοπτικές και τα οφέλη που μας προσφέρει ο ήλιος. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια ξεπερνώντας το παρελθόν και τα τυχόν λάθη και αστοχίες και κοιτώντας πέρα από όλα αυτά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπούμε πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Αρωγός στην ομαλή ανάπτυξη και στη διατήρηση της βιωσιμότητας του κλάδου των φωτοβολταϊκών θα ήταν η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ή αλλιώς του “Net Metering”. Είναι μία λύση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των εξόδων για ηλεκτρική ενέργεια τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Για να έχει καλά αποτελέσματα όμως, πρέπει να σχεδιαστεί σωστά από την αρχή. Μια, ενδεχομένως πρόχειρη αντιμετώπιση από τους επίσημους φορείς της πολιτείας είναι το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα.

Με κάποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, το Net Metering μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, χωρίς να επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.