Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ: Net Metering το μέλλον των φωτοβολταϊκών

 
Logo ilios Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ: Net Metering το μέλλον των φωτοβολταϊκών

Net Metering το μέλλον των φωτοβολταϊκών

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών “ΗΛΙΟΣ” έλαβε μέρος στο συνέδριο της A-Energy με θέμα «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Ο σύνδεσμoς εκπροσωπήθηκε από τον κ. Μάριο Δράμαλη την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 στο ΠΑΝΕΛ Δ με συντονίστρια την δημοσιογράφο κα Άντα Σεϊμανίδη και θέμα «Το “New Deal” για τα Φωτοβολταϊκά και η εξωστρέφεια».

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου:
«Ο σύνδεσμος μας μεταφράζει πιστά την έννοια του “New Deal” και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός (γνωστός και ως Net Metering) είναι η “Νέα Συμφωνία” της επόμενης ημέρας των φωτοβολταϊκών. Λέγοντας Net Metering εννοούμε τον ενεργειακό συμψηφισμό μεταξύ μιας παραγόμενης ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και μιας καταναλισκόμενης ενέργειας από ένα καταναλωτή ενός παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Προς έκπληξή μας ακούσαμε προηγούμενους συνομιλητές (όπως ο κ. Aλέξανδρος Ζαχαρίου του ΣΕΦ και ο κ. Στέλλιος Λουμάκης του ΣΠΕΦ) να αναφέρουν ότι το Net Metering είναι το μέλλον των φωτοβολταϊκών.

Εφαρμόστηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες με τεράστια επιτυχία και ήδη εφαρμόζεται επιτυχημένα στη Δανία και στην Ιταλία. Πρόσφατα προτάθηκε στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ η πιλοτική εφαρμογή του είναι ήδη γεγονός στην Κύπρο.

Πιστεύουμε ότι η θεσμοθέτηση του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering) σε συνδυασμό με τη μερική επιδότηση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών με πόρους από το ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα αποτελέσει την μοναδική βιώσιμη λύση και ταυτόχρονα θα θέσει βάσεις για μία αειφόρο ανάπτυξη στην χώρα μας. Μάλιστα μπορεί να θεσμοθετεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όχι μόνο να μην επιβαρύνει το χρηματικό έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, αλλά να μπορέσει να συμβάλλει και στην μείωση αυτού του αυξανόμενου ελλείμματος.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το όφελος των εταιριών του κλάδου των φωτοβολταϊκών ταυτίζεται απόλυτα με το όφελος του κοινωνικού συνόλου, αφού πολίτες – επιχειρηματίες – αγρότες θα μπορούν να παράγουν την αναγκαία σε αυτούς ενέργεια στην δική τους φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Και ένας βιώσιμος κλάδος φωτοβολταϊκών θα προσφέρει διέξοδο και θα σώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας των συμπολιτών μας.»

Ο σύνδεσμoς θα λάβει μέρος στην έκθεση  «ECOTEC – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά Συστήματα», που θα πραγματοποιηθεί  από την Πέμπτη 18 έως και την Κυριακή 21  Απριλίου στο Metropolitan Expo. Το περίπτερο βρίσκεται στο HALL 3 στο σημείο Β10a.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.