ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ο αγωγός TAP

 
gas 2 ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ο αγωγός TAP

Η αγορά του φυσικού αερίου στη χώρα μας και ο αγωγός TAP

Με αντικείμενο την αξιολόγηση των παραμέτρων της προσφοράς του ΔΕΣΦΑ συνεδρίασε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, με τη συμμετοχή και των συμβούλων της αποκρατικοποίησης με το κλίμα, όπως το μεταφέρουν στο Capital.gr στελέχη του ταμείου, να είναι θετικό. Και αυτό παρά τις νεότερες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν το σενάριο ότι η προσφορά της Socar που έφτασε την περασμένη εβδομάδα ήταν μάλλον κατώτερη των προσδοκιών.

Ωστόσο -και εδώ έγκειται και η αναγκαιότητα παρουσίας των συμβούλων- εκτιμάται ότι η προσφορά μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά καθώς αυτή συναρτάται με όρους και παραδοχές, που αφορούν στην καθαρή θέση της εταιρείας, το ταμείο, τις υποχρεώσεις και τις οφειλές της. Κατά μία άλλη εκδοχή οι όροι της προσφοράς σχετίζονται με την πορεία των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων για τη χώρα, δηλαδή υπάρχει μια προσφορά για «θετικό σενάριο» και μία προσφορά για «αρνητικό σενάριο».

Αλλά και από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων, η εικόνα που μεταφέρεται είναι μάλλον θετική, με τα στελέχη του ομίλου να περιορίζονται εν πολλοίς στα όσα ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση ότι η προσφορά μελετάται και αποτιμάται.

Χθες ωστόσο είχαμε και μια θετική εξέλιξη στο επίπεδο του TAP, καθώς ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη βελγική εταιρεία Fluxys, προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας του αγωγού. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και κάποιους μήνες ενώ η ενδεχόμενη συμφωνία με το βελγικό όμιλο που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου, θα επισφραγιστεί αμέσως μετά την απόφαση του κονσόρτιουμ του Shah Deniz για το νότιο διάδρομο. Το ενδιαφέρον της βελγικής εταιρείας που δραστηριοποιείται με τη μεταφορά, αποθήκευση φυσικού αερίου καθώς και με τη διακίνηση υγροποιημένου αερίου σε έξι χώρες, ερμηνεύεται ως ένα ακόμη ισχυρό σήμα υπέρ του αγωγού TAP, στην κούρσα που βρίσκεται λίγα μέτρα πριν το νήμα, με τον Nabucco West για το χρίσμα του νοτίου διαδρόμου.

Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι έχει ευρύτερες προεκτάσεις γενικότερα για την αγορά αερίου στις περιοχές και τις αγορές από όπου θα διέλθει ο αγωγός TAP.

Για το ΔΕΣΦΑ να θυμίσουμε τέλος ότι η όποια απόφαση θα πρέπει εκτός των άλλων να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων, που πωλούν μαζί με το ελληνικό δημόσιο το 66% της εταιρείας (35% ΕΛΠΕ, 31% δημόσιο).

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.