Siemens: Ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας της Ελλάδος και ειδικότερα στις ΑΠΕ και τα δίκτυα

 
siemens Siemens: Ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας της Ελλάδος και ειδικότερα στις ΑΠΕ και τα δίκτυα

Στην ενέργεια η Siemens Ελλάδος είναι υπεύθυνη για την ελληνική αγορά και για τις αγορές της Κύπρου, της Αλβανίας και των Σκοπίων

Στάση αναμονής, με την προσδοκία ότι σύντομα το περιβάλλον της αγοράς θα βελτιωθεί τηρεί ο τομέας ενέργειας της Siemens Ελλάδος, με τα στελέχη της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού να θεωρούν ότι η ελληνική αγορά θα παρουσιάσει ευκαιρίες βασικά σε τρεις τομείς. Οι τομείς αυτοί είναι τα ενεργειακά δίκτυα, οι συντηρήσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων παραγωγής αλλά και οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα αιολικά πάρκα.

Με τζίρο της τάξης των 40 έως 45 εκατ. ευρώ ο τομέας ενέργειας αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 20%-25% των συνολικών πωλήσεων της Siemens Ελλάδος που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών και αστικών κέντρων , της ενέργειας και της υγείας. Στην ενέργεια η Siemens Ελλάδος είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για τις αγορές της Κύπρου, της Αλβανίας και των Σκοπίων, με τον κύκλο εργασιών της να βασίζεται κυρίως σε έργα όπως οι συντηρήσεις των μονάδων της ΔΕΗ (περίπου 10% των πωλήσεων), αλλά και τις πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Έτσι η εταιρεία ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα έργα που αφορούσαν στο νέο διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα, ενώ από τα έργα του εξωτερικού ξεχωρίζει το μεγάλο αιολικό πάρκο στα Σκόπια ισχύος 36,8MW και συνολικού κόστους 41,1 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία συνεργάστηκε με ελληνικές εταιρείες σε έργα τους στο εξωτερικό όπως συνέβη με το μεγάλο αιολικό πάρκο της Τέρνα Ενεργειακή στις ΗΠΑ αλλά και με το έργο που ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ στο Ντενιζλί της Τουρκίας.

Πάντως το 2012 η Siemens Ελλάδος με συνολικές πωλήσεις 163,5 εκατ. ευρώ, συνέχισε το αρνητικό σερί ζημιογόνων χρήσεων, το οποίο σύμφωνα με στελέχη του ομίλου υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα σταματήσει πιθανόν και μέσα στο 2013 με ισοσκελισμένο balance sheet.

Νέα έργα

Έργο ορόσημο για το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι πάντως το project της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο διαγωνισμός του οποίου επαναπροκηρύσσεται από τον ΑΔΜΗΕ. Στη νέα προκήρυξη που έχει τεθεί σε διαβούλευση το έργο έχει σπάσει σε κομμάτια, με την εργολαβία που αφορά στους υποσταθμούς, προϋπολογισμού 50-55 εκατ. ευρώ να ενδιαφέρει τη Siemens. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό η εταιρεία είχε κατέβει σε κοινοπραξία με τις Nexans & Prysmian, με τη νέα μορφή της διαδικασίας ωστόσο, να κατέβει αυτόνομα.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον -στο κομμάτι των δικτύων- και η διασύνδεση της Κρήτης καθώς και άλλα μικρότερα έργα, με τη Siemens να δραστηριοποιείται και να προσφέρει λύσεις όχι στο κομμάτι των καλωδίων αλλά των υποσταθμών.

Στις συμβατικές μονάδες, η εταιρεία προσβλέπει στις συντηρήσεις -θερμικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων- ενώ παρακολουθεί στενά και το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί και αφορά στην αναβάθμιση κάποιων παλιών λιγνιτικών μονάδων (τόσο βελτίωση της απόδοσης όσο και αύξηση της ισχύος).

Στα αιολικά πάρκα η εταιρεία αναμένει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό προκειμένου να ξαναπάρουν μπροστά τα αιολικά έργα, στα οποία τα στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι έχουν σημαντικό πλεονέκτημα όχι μόνο σε σχέση με τις τεχνικές αλλά και τις χρηματοδοτικές λύσεις που προσφέρουν. Σημειώνεται ότι η Siemens έχει ηγετική θέση στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών και έχει ήδη συνεργασία με ομίλους που έχουν εξασφαλίσει αδειοδότηση.

Τέλος ένας ακόμη τομέας που θεωρείται ότι έχει προοπτική αφορά στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου. Η πιθανή ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα ενδιαφέρει και τη Siemens η οποία πουλάει περιφερειακό εξοπλισμό ηλεκτροδότησης θαλάσσιων εξεδρών και πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.