Ψηφίστηκε στο σύνολό του ο νέος επενδυτικός νόμος

 

Σε συνθήκες έντασης και φραστικών αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε στο σύνολό του ο επενδυτικός νόμος, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του έχει υποβάλλει πρόταση ονομαστικής όχι στο σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο αυτό προστέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική βουλευτική τροπολογία.

Η ψήφιση των άρθρων, όμως, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεπώς εκκρεμούσε η ψήφιση στο σύνολο.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο κ. Παπαδημούλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ακυρωθεί το «επίμαχο άρθρο», καταγγέλλοντας ότι αποτελεί σκανδαλώδη ρύθμιση προς αμνήστευση τραπεζιτών οι οποίοι έδωσαν «θαλασσοδάνεια» στα κόμματα.

Προανήγγειλε τη κατάθεση τροπολογίας «για ακύρωση αυτού του σκανδάλου». Το ίδιο ανήγγειλε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης -παρότι δεν δέχθηκε ότι η τροπολογία αφορά στα κόμματα- ζήτησε, επίσης, την απόσυρσή της με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου παραβιάζεται ο Κανονισμός και πλήττονται οι θεσμοί.

Κατόπιν υπήρξε και ένταση επί της διαδικασίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει χθες το βράδυ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη, καθώς ο Κανονισμός δεν επιτρέπει ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένης διάταξης.

Ως εκ τούτου ο αντιπρόεδρος της Βουλής το μετέτρεψε σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβαλλε με βάση τις τυπικές διαδικασίες το αίτημά του για ονομαστική στο σύνολο και έτσι το προεδρείο δεν προχώρησε στην ψηφοφορία κρίνοντάς το άκυρο.

Έτσι, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ότι το ΠαΣοΚ δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Επίσης ο κ. Παπαδημούλης από την αίθουσα των δημοσιογράφων κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ερωτηθείς δε γιατί δεν μετέτρεψε με δήλωσή του το αίτημα ονομαστικής επί του άρθρου σε αίτημα επί του συνόλου, ώστε να υπερπηδηθεί το «κώλυμα» του Κανονισμού, απάντησε ότι είχε προηγηθεί συνομιλία του με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε ψηφοφορία επί του συνόλου και αρκέστηκε σε αυτό.

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.