Πόσο πληρώνουν για ρεύμα οι βιομηχανίες στο εξωτερικό

 

Το χαμηλό ενεργειακό κόστος και ιδιαίτερα το χαμηλό κόστος ρεύματος, αποτελεί την «καρδιά» των φιλικών προς τη βιομηχανία πολιτικών που ακολουθούνται σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που θέλησαν να προσελκύσουν μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις, πρωτίστως εστίασαν τα κίνητρα που παρείχαν στους επενδυτές στο κόστος ενέργειας αλλά και στη φορολογία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νότιος Αφρική. Τις τελευταίες εβδομάδες στην οικονομική επικαιρότητα της χώρας, έχει έρθει το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του βιομηχανικού κολοσσού BHP Billiton και της εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας Eskom. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των βιομηχανιών αλουμινίου Hillside & Bayside που ανήκουν στο γνωστό όμιλο.

Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον νοτιοαφρικανικό τύπο στη νέα συμφωνία μεταξύ των μερών, η BHP κοστολογείται για το ρεύμα που καταναλώνει στα 22 cents/KWh, τιμή που προκύπτει με βάση τη σύμβαση προμήθειας που έχει υπογραφεί με τον προμηθευτή ηλεκτρισμού. Η τιμή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Προέκυψε μετά από τη στρατηγική απόφαση όλων των κυβερνήσεων της χώρας από το 1970 και μετά, να υποστηρίξουν τις μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές επενδύσεις στη Ν. Αφρική, παρέχοντας ικανοποιητικό κόστος ενέργειας που αποτελεί και βασικό παράγοντα κόστους σε κλάδους όπως το αλουμίνιο και η χαλυβουργία.

Σημαντική παράμετρος της υποστήριξης αυτής στη βαριά βιομηχανία ήταν η δημιουργία πλεονάζουσας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, η οποία προσφέρεται στη βιομηχανία με οικονομικούς όρους τέτοιους που καθιστούν τη βιομηχανική παραγωγή της Νοτίου Αφρικής διεθνώς ανταγωνιστική.

Τα συμβόλαια αυτά μεταξύ προμηθευτών ηλεκτρισμού και βιομηχανικών καταναλωτών είναι εξαιρετικά ισχυρά και περιλαμβάνουν δύο όρους που καθιστούν βιώσιμη και ανταγωνιστική τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα: έχει συμφωνηθεί να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και επιπλέον να μην υπάρχει συμβατική ευελιξία για τα δύο μέρη ακόμη και σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν οι συνθήκες.

Η αγορά ηλεκτρισμού της Νοτίου Αφρικής εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τη ελληνική αγορά: στη χώρα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα ισχύος και πλεόνασμα παραγωγής. Μεγάλοι καταναλωτές όπως οι βιομηχανικές μονάδες της BHP Billiton καλύπτουν μεγάλο μέρος της ζήτησης και διασφαλίζουν στην ESCOM (ΔΕΗ της χώρας) τη λειτουργία των εργοστασίων τους με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο. Και βέβαια ανταμείβονται για αυτό με χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος.

Θυμίζουμε ότι στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ιδιαίτερα από το 2009 και μετά, υπάρχει σημαντική πτώση της ζήτησης που συνδυάζεται με παράλληλη αύξηση της παραγωγικής ισχύος. Μάλιστα ο συνδυασμός μεγάλης διαθεσιμότητας ισχύος (φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών αλλά και συμβατικών μονάδων) και χαμηλής ζήτησης έχει οδηγήσει σε αδράνεια ένα μεγάλο κομμάτι του συμβατικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας (της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών). Σε συνθήκες κρίσης λοιπόν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι καταναλωτές με σταθερό προφίλ μεγάλου καταναλωτή (χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, υαλουργίες, κ.α.) διασφαλίζουν επί της ουσίας την απρόσκοπτη λειτουργία μονάδων παραγωγής που σε διαφορετική περίπτωση θα… «αναβόσβηναν» όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με μεγάλο αριθμό μονάδων είτε λιγνίτη είτε φυσικού αερίου.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.