Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβεράτος στο συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ

 
66 green Fot 330x280 Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβεράτος στο συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ

Πράσινη Ανάπτυξη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, συμμετείχε τη Δευτέρα και την Τρίτη (22 & 23.04.13) στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη στο Δουβλίνο υπό την Προεδρία της Ιρλανδίας.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η αναμενόμενη αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Ποιότητα της Ατμόσφαιρας με έμφαση στην αέρια ρύπανση των πόλεων, ζητήματα Πράσινης Ανάπτυξης, καθώς και η πορεία των διεθνών διαπραγματεύσεων για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφορικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα προστασίας της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην υγεία των πολιτών και εισηγήθηκε, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, να δοθεί έμφαση στην υιοθέτηση μέτρων περιορισμού των πηγών ρύπανσης και όχι στη θέσπιση αυστηρότερων ορίων.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την υιοθέτηση και άμεση εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματα, την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους υπό διαπραγμάτευση σχετικούς κανονισμούς για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά, την υιοθέτηση αυστηρών προδιαγραφών για τους καυστήρες βιομάζας και την υιοθέτηση προτύπων για την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Αναφορικά με την Πράσινη Ανάπτυξη, ο κ. Λιβιεράτος ζήτησε στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση να προστεθεί και η «μορφωτική διάσταση» (culturaldimension) ως βασικό συστατικό στοιχείο της ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στην ουσιαστική μετάβαση από το ακολουθούμενο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης σε αυτό της αειφόρου ανάπτυξης διαδραματίζει η δημιουργία κατάλληλου δείκτη, ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει πληρέστερα την ευημερία της κοινωνίας, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παραμέτρους όπως η κατανομή του εισοδήματος, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και το κόστος υποβάθμισής του, το μορφωτικό επίπεδο κλπ., σε αντίθεση με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που περιορίζεται σε μια στενή λογιστική αποτίμηση της κοινωνίας.

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα με σκοπό την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κυότο, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υποστήριξε την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων μέσω μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.