Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες

 
101 prasini energia Fot 330x248 Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, συμμετείχε σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία της Ιρλανδίας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της Οδηγίας για την ποιότητα καυσίμων, καθώς και η πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων.

Αναφορικά με την Οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας. Ο κ. Λιβιεράτος επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, η αποφυγή δημιουργίας ενός ακόμα κλειστού επαγγέλματος, η ευθυγράμμιση με το σύνολο του σχετικού Ευρωπαϊκού Δικαίου, η κατοχύρωσητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως προαπαιτούμενο για την κατασκευή οποιουδήποτε έργου και η περαιτέρω ενδυνάμωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Ειδικότερα για το θέμα της προτεινόμενης υποχρεωτικής προμελέτης, η οποία ήταν υποχρεωτική μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι με βάση τη σχετική εικοσαετή εμπειρία θεωρούμε το μέτρο εξαιρετικά γραφειοκρατικό χωρίς κάποια ουσιαστική προστιθέμενη αξία στην προστασία του περιβάλλοντος και επομένως αντίθετο με την κεντρική πολιτική επιλογή της απλοποίησης των διαδικασιών και της διευκόλυνσης των επενδύσεων.

Σχετικά με την αναθεώρηση των Οδηγιών για τις ΑΠΕ και την ποιότητα καυσίμων βάσει της οποίας προωθείται η μετάβαση σε χρήση βιοκαυσίμων β΄και γ΄γενιάς, ο κ. Λιβιεράτος, εξέφρασε προβληματισμό για τις επιπτώσεις στις υφιστάμενες επενδύσεις και για τη δυσκολία επίτευξης των στόχων, που αναφέρονται στις δύο οδηγίες. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η προώθηση και διείσδυση στην αγορά των βιοκαυσίμων β΄και γ΄ γενιάς θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς πολλά από αυτά είτε βρίσκονται σε ερευνητικό ακόμη στάδιο είτε η παραγωγή τους δεν θα μπορεί να καλύψει τις αναγκαίες ποσότητες για την αντικατάσταση των βιοκαυσίμων α΄ γενιάς.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας. Συμφωνήθηκε τα θέματα αυτά να συζητηθούν περαιτέρω σε προσεχή επίσκεψη του Βούλγαρου Υπουργού κ. Ποπόβ στην Αθήνα.

Τέλος, διεξήχθη διμερής συνάντηση με τον Ιρλανδό Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Hogan αναφορικά με το σχέδιο Κανονισμού ανακύκλωσης των πλοίων, όπου επισημάνθηκαν τα σημεία τα οποία η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής του Κανονισμού.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.