Aποχώρηση της Sintez από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ?

 
gas 2 Aποχώρηση της Sintez από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ?

ΔΕΠΑ

Ανατροπή δεδομένων στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο αποχώρησης της ρώσικης Sintez. Πηγές από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τονίζουν πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί πως μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν κεραυνός εν αιθρία εξαιτίας διαφόρων γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχουν μείνει πέντε σχήματα, εκ των οποίων οι δύο εταιρείες είναι ρώσικες, Gazprom και Sintez, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν και οι δύο ελληνικής η M@M (Motor Oil και Μυτιληναίος) και το group PPF – ΓΕΚ.

Αν οι πληροφορίες επαληθευθούν, και δεν μεταβληθούν οι αρχικές προθέσεις των «μνηστήρων», τότε κανείς από τους εναπομείναντες «παίκτες» δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για το σύνολο του ομίλου ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ. Ηταν η μόνη προσφορά που υπήρχε στο τραπέζι και για τις δύο εταιρείες. Παράλληλα, η μη δεσμευτική προσφορά είχε φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ, εκπλήσσοντας ευχάριστα κυβέρνηση και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Οι υπόλοιπες προσφορές ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Τα σενάρια για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, εφόσον επαληθευθεί η αποχώρηση, είναι πολλά και σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις που ασκούταν όλο αυτό το διάστημα από ΗΠΑ και Ευρώπη να μην καταλήξει η ΔΕΠΑ σε ρώσικα χέρια, όσο και την απαίτηση που φέρεται να είχε η Sintez να σταματήσει ο διαγωνισμός και να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με το Ταμείο προκειμένου να αποκτήσει η ίδια τον όμιλο της ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι η μη δεσμευτική προσφορά ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τον επόμενο ενδιαφερόμενο. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από το Ταμείο, κάτι που πιθανώς ενόχλησε τους Ρώσους.

Ωστόσο, πηγές από το Ταμείο προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Sintez, αφού αφενός θα ήταν αντίθετο με τα κρατούντα στην Ε.Ε. και αφετέρου δεν μπορεί κάποιος διεθνής διαγωνισμός να μείνει στη μέση με κριτήριο μόνο τις μη δεσμευτικές προσφορές.

Ενα τρίτο σενάριο που επίσης κυκλοφόρησε είναι ότι οι δύο ρώσικες εταιρείες βρήκαν πεδίο συνεννόησης και εφόσον η ολοκλήρωση του διαγωνισμού βρει πλειοδότη την Gazprom, τότε η μεν Gazprom θα κρατήσει τη ΔΕΠΑ, που από την αρχή την ενδιέφερε, η δε Sintez τη ΔΕΣΦΑ. Βέβαια με την ανατροπή των δεδομένων η Gazprom θα πρέπει να υποβάλει δεσμευτική πρόταση και για τις δύο εταιρείες.

Τέλος, το τέταρτο σενάριο θέλει τη διοίκηση της Sintez να είναι σφόδρα ενοχλημένη με την απόφαση του Ταμείου να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες που ήδη συμμετέχουν στον διαγωνισμό να συμπράξουν με ευρωπαϊκές εταιρείες, κάτι που θεωρήθηκε ως έμμεση πριμοδότηση της Socar. Θεωρούσαν, επίσης, από τη Sintez ότι η απόφαση αυτή αλλοιώνει τους όρους του διαγωνισμού και αποτελεί ευθεία πολιτική παρέμβαση.

Νέα εμπόδια
Ο,τι και να ισχύει από τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι μπαίνουν νέα εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού, στον οποίο η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία, αφού πιθανή επιτυχής ολοκλήρωσή του, αφενός θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τα ταμεία του Δημοσίου και αναπτυξιακή τόνωση της οικονομίας και αφετέρου θα στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές και τους πιστωτές.

Προβλήματα
Αν μάλιστα όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με τα προβλήματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στην πορεία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, αλλά και του Ελληνικού, τότε δημιουργείται ένα όχι και τόσο ευνοϊκό περιβάλλον στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να υλοποιήσουν τον στόχο που έχουν θέσει για έσοδα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί πως εφόσον ο στόχος δεν επιτευχθεί τότε η ελληνική κυβέρνηση, βάσει του Μνημονίου, θα πρέπει να αναζητήσει και να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί με την λήψη άλλων επιπρόσθετων μέτρων.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί, καθώς και η γενικότερη πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και τη συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου καθώς και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Προσφορά 1,9 δισ.
Η προσφορά της Sintez είχε φτάσει το 1,9 δισ., εκπλήσσοντας ευχάριστα κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Οι υπόλοιπες προσφορές ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Ενα σενάριο που κυκλοφόρησε είναι ότι οι δύο ρωσικές εταιρείες βρήκαν πεδίο συνεννόησης και εφόσον η ολοκλήρωση του διαγω- νισμού βρει πλειοδότη την Gazprom, τότε αυτή θα κρατήσει τη ΔΕΠΑ, που από την αρχή την ενδιέφερε και η Sintez τη ΔΕΣΦΑ.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.