Πάρτι συμφερόντων στα ενεργειακά

 

Χοντραίνει το παι­χνίδι συμφερόντων στην ενέργεια όπου ενόψει των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων κορυφώ­νονται οι παρασκηνιακές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για το μοίρασμα της πίτας σε φυσικό αέριο, έρευ­νες πετρελαίου και αποκρα­τικοποίηση ΔΕΗ.
Τα διαπλεκόμενα έχουν βγάλει τα μαχαίρια και ιδι­αίτερα σε ότι αφορά τον δι­αγωνισμό για την αποκρα­τικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα με δημοσιεύματα που είτε γέρνουν υπέρ των Ρώσων είτε υπέρ της «ανάγκης» να ανοίξει ο διαγωνισμός για να μπουν εταιρείες αμερικανι­κών συμφερόντων.
Χθες υπήρξε έντονη φη­μολογία ότι ο ρωσικός όμι­λος Sintez, που φέρεται να δίνει πάνω από 1,9 δισ. ευρώ για να αγοράσει τις ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ, εγκαταλείπει τον διαγωνισμό αφήνοντας στο παιχνίδι ως μεγάλο φαβορί την Gazprom. Την ίδια στιγ­μή πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να ανοίξει τη βεντάλια των συμμετοχών στον πολύκρο­το διαγωνισμό, στον οποίο κυριαρχούν οι προσφορές ρωσικών εταιρειών, προ­κειμένου να μετριάσει την πίεση που δέχεται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά και να βάλει στο παιχνίδι νέους παίκτες από τη Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ «κατα­κεραυνώνεται» από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα ότι καθυστερεί να παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, στο παρασκήνιο επιχειρείται να επι­τραπεί σε ξένες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν υποβά­λει προσφορά στην αρχική φάση, να συμμετάσχουν μέσω κοινοπραξιών με τις πέντε εταιρείες που έχουν ήδη προκριθεί.
Πρακτικά, αν ξεπερα­στούν τα νομικά εμπόδια, αυτό σημαίνει ότι πέραν των δέκα διεθνών ομίλων, στους οποίους ήδη από την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μια «δεύτερη ευ­καιρία» να σχηματίσουν κοινοπραξία με μια εκ των Gazprom, Sintez, Socar, Μυτιληναίο-Βαρδινογιάννη και ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Fund PPF, θα μπορούν να κατέβουν στον διαγωνισμό και άλλοι ενδι­αφερόμενοι.
Στο μέτωπο της ΔΕΗ, όλα δείχνουν ότι η κυβέρ­νηση δουλεύει για τους Γερμανούς και τα εγχώρια επιχειρηματικά τζάκια της ενέργειας, καθώς, υπό την επιτροπεία της τρόικας και με το πρόσχημα της απε­λευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ετοιμάζεται να σπάσει τη ΔΕΗ στα δύο και να την πουλήσει με το κομ­μάτι. Το σχέδιο στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει τις επόμε­νες η μέρες είναι να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία από τα «σπλάχνα» της ΔΕΗ, εισφέροντας το 30% των περιουσιακών της στοιχεί­ων σε μονάδες παραγωγής (περί τα 2.000 MW λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων), ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη και εμπορική δρα­στηριότητα.
Η «μικρή» ΔΕΗ θα εισφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προ­κειμένου να πουληθεί με δι­αγωνισμό, ενώ παράλληλα θα διατεθεί επιπλέον 17% της «κανονικής» ΔΕΗ, πι­θανόν σε στρατηγικό επεν­δυτή. Για το σχέδιο αυτό -η υλοποίηση του οποίου ωστό­σο προϋποθέτει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της Επιχείρησης και αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των εργαζομένων- έχουν επιδεί­ξει ενδιαφέρον γερμανικών συμφερόντων εταιρείες, ενώ θεωρείται πιθανό ότι για την αποκρατικοποίηση θα ενδια­φερθούν επιχειρηματίες που σήμερα «φωνάζουν» για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, όπως οι όμιλοι Μπόμπολα, Λάτση, Μυτιλη­ναίου, Περιστέρη, κ.ά.

πηγή: www.efsyn.gr, η εφημερίδα των συντακτών

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.