Τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών δικαιώνει η ΡΑΕ και κρίνει απαράδεκτες τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ

 
47 rae 330x1601 Τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών δικαιώνει η ΡΑΕ και κρίνει απαράδεκτες τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή ζητεί από το ΛΑΓΗΕ την εμπρόθεσμη πληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεών του.

Πάνω από εξήντα παραγωγούς φωτοβολταϊκών δικαιώνει απόφαση της ΡΑΕ η οποία κρίνει ως απαράδεκτες τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η Ρυθμιστική Αρχή πάντως περιορίζεται στην παρούσα φάση να απευθύνει σύσταση στο Λειτουργό της αγοράς, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην ελλειμματικότητα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ και ζητεί από το ΛΑΓΗΕ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εμπρόθεσμη πληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεών του.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της απόφασης του ρυθμιστή είναι εκτός από τις καταγγελίες για μη εμπρόθεσμη καταβολή των προβλεπομένων πληρωμών, εμμέσως δέχεται και τις καταγγελίες περί διακριτικής μεταχείρισης του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα τα όσα υποστήριξαν στην προσφυγή τους εταιρείες, ο ΛΑΓΗΕ δεν κατέβαλε επιλεκτικά πληρωμές σε εταιρείες που είχαν υποβάλει καταγγελία για τις καθυστερήσεις στη ΡΑΕ, ενώ αντίθετα εξοφλούσε τιμολόγια άλλων εταιρειών που δεν είχαν κινηθεί εναντίον του. Η ΡΑΕ επί της ουσίας κρίνει ως πιθανά βάσιμες τις καταγγελίες αυτές και απευθύνει σύσταση στο ΛΑΓΗΕ να άρει οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση σε βάρος εταιρειών.

Καθοριστικός παράγοντας πάντως για το γεγονός ότι η ΡΑΕ απευθύνει σύσταση και δεν προχωρά σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του λειτουργού, είναι το γεγονός ότι ο ΛΑΓΗΕ αναγνωρίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις του και δηλώνει ότι δεν υφίσταται θέμα άρνησης των υποχρεώσεων αλλά καθυστέρησης εξόφλησης των τιμολογίων, για λόγους που δεν ανάγονται στη δική του υπαιτιότητα (ελλειμματικότητα λογαριασμού ΑΠΕ).

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα πάντως που καταγγέλλουν οι εταιρείες, από κοινού με τους δύο συνδέσμους ΑΠΕ, το ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) και τον ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ) δικαιώνει απόφαση της ΡΑΕ, έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, μετά την επιβολή της εισφοράς. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το ΛΑΓΗΕ, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάνουν στους 5 μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με πραγματικά έσοδα 7 μηνών, οι εταιρείες θα κληθούν να καλύψουν λειτουργικά και χρηματοοικονομικά έξοδα 12 μηνών, που μαζί με την έκτακτη εισφορά σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν επενδύσεις σε αρνητικούς δείκτες κάλυψης.

Πληροφορίες πάντως θέλουν τους συνδέσμους φωτοβολταϊκών αλλά και μεμονωμένους επενδυτές να κινούνται νομικά προκειμένου να προσβάλλουν την εισφορά στα δικαστήρια. Ήδη έχουν ενημερωθεί και έχουν δοθεί εντολές σε δικηγορικά γραφεία τα οποία και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα εκτός από τα ελληνικά δικαστήρια, οι προσφυγές να κατατεθούν και σε ευρωπαϊκά όργανα.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.