Αύξηση έως 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

 
orikta kausima Αύξηση έως 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφορά στη φάση αυτή τις χρεώσεις στην τιμή ανά κιλοβατώρα

Τις προτάσεις της για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το 2013, που προοιωνίζονται σημαντικές αυξήσεις, από περίπου 10% σε πρώτη φάση έως και 20%, αναμένεται να υποβάλει η ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως αμέσως μετά την ανακοίνωση, στις 27 Νοεμβρίου, των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Το μνημόνιο προβλέπει την αύξηση σε δύο φάσεις μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και απελευθερώνονται πλήρως για τους οικιακούς καταναλωτές, με μόνη εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών τα τιμολόγια ρεύματος είναι ήδη απελευθερωμένα. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη απόφαση στα τέλη Μαρτίου, που θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον Μάιο προκειμένου να εξομαλυνθεί η μετάβαση στο απελευθερωμένο καθεστώς. Στόχος είναι τα νέα τιμολόγια να αντανακλούν το κόστος.

Κοστολόγιο
Η ΔΕΗ από το Καλοκαίρι έχει διαβιβάσει έγγραφο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο οποίο κάνει λόγο για αύξηση των κοστολογικών δεδομένων της τάξης του 29%, όμως η ΡΑΕ έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία, ενώ διενεργεί και έρευνα για τα κοστολογικά στοιχεία της επιχείρησης.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος είναι δεδομένες, καθώς πέρα από τα εσωτερικά κόστη της ΔΕΗ, το τελικό κόστος επηρεάζεται άμεσα από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου/αερίου αλλά και από το έξτρα κόστος για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Από 1/1/2013 η ΔΕΗ θα πρέπει να αγοράζει δικαιώματα για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει, ενώ μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μέρος δικαιωμάτων κατανέμεται δωρεάν.

Η αύξηση των τιμολογίων, για την οποία πρώτα πρέπει να γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ και κατόπιν να αποφασίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας, αφορά στη φάση αυτή τις χρεώσεις ενέργειας του λογαριασμού, δηλαδή την τιμή ανά κιλοβατώρα. Οι χρεώσεις αυτές κατά μέσον όρον αντιστοιχούν στο μισό του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ, καθώς το υπόλοιπο αφορά στα τέλη δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων (δήμοι κ.λπ.).

Από το τρίτο μνημόνιο, πάντως, απορρέει μία ακόμα υποχρέωση, της εκ νέου αύξησης του τέλους υπέρ ΑΠΕ, η οποία θα επιβαρύνει το τελικό τιμολόγιο. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου, ενώ τον Ιούνιο είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει δεύτερη αναπροσαρμογή, καθώς το μνημόνιο ορίζει ότι το ύψος του τέλους πρέπει να επανεξετάζεται κάθε εξάμηνο.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.