Οι τιμές της ενέργειας σε άνοδο: Το πραγματικό υψηλό κόστος της ενέργειας βρίσκεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και όχι στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ

 
orikta kausima Οι τιμές της ενέργειας σε άνοδο: Το πραγματικό υψηλό κόστος της ενέργειας βρίσκεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και όχι στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ

Τα ορυκτά καύσια και όχι οι ΑΠΕ αιτία για την αύξηση της τιμής της ενέργειας

Τον τελευταίο καιρό πολυσυζητείται το τέλος ΑΤΜΕΑΡ και η επιβάρυνση των νοικοκυριών με περίπου ένα ευρώ το μήνα εξαιτίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο η πραγματική επιβάρυνση των νοικοκυριών επέρχεται από την θέρμανση και την μεταφορά, επιβάρυνση που ξεπερνά τα 25 ευρώ το μήνα!

Από το 2000, το κόστος της ενέργειας των νοικοκυριών έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 100%. Ένα νοικοκυριό που θερμαίνει με πετρελαίο, έχει σήμερα πάνω από το διπλάσιο του κόστους θέρμανσης από ό, τι το 2000. Για ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που ταξιδεύει 12.000 χιλιόμετρα το χρόνο, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο κατά 100%. Ενώ στον ηλεκτρισμό η αύξηση φτάνει μόλις το 50% και μόνο για το 20% αυτού ευθύνονται οι ΑΠΕ. Για το υπόλοιπο 30% ευθύνονται και πάλι τα ορυκτά καύσιμα, αφού είναι ακόμη απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις, προκειμένου να μπορούμε δίκαια να κρίνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν έςνα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η σημερινές συζήτησεις επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι πραγματική δαπάνες ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα, συχνά παραβλέπονται.

Η ενεργειακή μετάβαση προς τις ΑΠΕ είναι παγκόσμια απαραίτητη και πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από τα ακριβά εισαγόμενα καύσιμα είναι απαραίτητηη ανάγκη η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.