Οι στρεβλώσεις στην αγορά της ενέργειας οδήγησαν στην αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ

 
14 φωτοβολταικο παρκο Fot 330x220 Οι στρεβλώσεις στην αγορά της ενέργειας οδήγησαν στην αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ

Προώθηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ρεύματος από αιολική ενέργεια( ΕΛΕΤΑΕΝ*), βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά(ΕΣΜΥΕ) και η ΕΣΗΑΠΕ** δηλώνουν, ότι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (σήμερα ΕΤΜΕΑΡ) ήταν αναπόφευκτη, εξαιτίας των καθυστερήσεων τα τελευταία τρία χρόνια στην επίλυση των βασικών προβλημάτων της ενέργειας και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.  Μεταξύ άλλων τονίζουν, ότι τουλάχιστον το 60% του ΕΤΜΕΑΡ επιδοτεί το κόστος των προμηθευτών και άρα τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης αναφέρουν ότι τα τελευταία 3,5 έτη, πάνω από 200 εκατ. Ευρώ από το ΕΤΜΕΑΡ δεν έχουν αξιοποιηθεί υπέρ των ΑΠΕ εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς και ότι αν δεν υπήρχαν οι στρεβλώσεις αυτές, δεν θα χρειαζόταν η – αναπόφευκτη σήμερα – αύξηση.

Στην ανακοίνωση οι φορείς τονίζουν,  ότι «οποιαδήποτε μη συναινετική, εκ των υστέρων επέμβαση με αναδρομική ισχύ σε συμβολαιοποιημένα έργα ΑΠΕ, είτε με την επιβολή πρόσθετης φορολογίας ή εισφοράς, είτε με άλλο ανάλογο μέτρο, θα είναι, άδικη, αναποτελεσματική και εν τέλει καταστροφική για το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει απομείνει ακόμα για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και γενικότερα.»

Με την αύξηση του τέλους του ΕΤΜΕΑΡ το μέσο νοικοκυριό (με κατανάλωση 1400 kWh το τετράμηνο) επιβαρύνεται με περίπου ένα ευρώ το μήνα.

*ΕΛΕΤΑΕΝ: η ΕΛΕΤΑΕΝ ιδρύθηκε το 1991 με την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

**ΕΣΗΑΠΕ: o Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) είναι Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1997

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.