Ηλιακό αεροσκάφος θα μπορεί να μένει για χρόνια στα 20.000 μέτρα

 
Solara 50 Ηλιακό αεροσκάφος θα μπορεί να μένει για χρόνια στα 20.000 μέτρα

Ηλιακό αεροσκάφος θα μπορεί να μένει για χρόνια στα 20.000 μέτρα

Ένα startup με έδρα το Νέο Μεξικό αναπτύσσει δύο τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ακόμη και για πέντε χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές εφαρμογές.

Η Titan Aerospace αποκαλεί τα Solara 50 και Solara 60 «ατμοσφαιρικούς δορυφόρους» λόγω της ικανότητάς τους να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ύψος έως και 20.000 μέτρων.

Μάλιστα η εταιρεία εκτιμά ότι τα δύο ηλιακά αεροσκάφη θα στοιχίζουν κάτω από 2 εκατομμύρια δολάρια λειτουργώντας ως εναλλακτικές – και φθηνότερες -πλατφόρμες σε σχέση με τους σημερινούς διαστημικούς δορυφόρους για κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το άνοιγμα των φτερών τους φθάνει τα 45 μέτρα, ενώ μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα βάρους έως και 115 κιλών σε «ατμοσφαιρική τροχιά», όπου και παραμένουν χάρη σε 3.000 ηλιακές κυψέλες συνολικής ισχύος 7kW, οι οποίες αποθηκεύουν την ενέργεια σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, ώστε τα αεροσκάφη να παραμένουν στον αέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα που θα αποτελείται από δύο αεροσκάφη, τα οποία θα στοιχίζουν 1 εκατομμύριο δολάρια το καθένα», δήλωσε στο Forbes ο επικεφαλής ηλεκτρολόγος μηχανικός της Titan Ντάστιν Σάντερς. «Το λειτουργικό κόστος είναι ελάχιστο: πληρώνεις κάποιον να παρακολουθεί το φορτίο και να διασφαλίζει ότι το αεροσκάφος δεν θα κάνει κάτι ανόητο.»

Η Titan προτείνει διάφορες εφαρμογές για τέτοια αεροσκάφη: από τη χρήση τους για ταχεία επέμβαση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής και την αξιοποίησή τους για την παρακολούθηση πειρατών έως τη χρήση τους για την παροχή Ίντερνετ σε απομονωμένες περιοχές ή για πάσης φύσεως επιστημονικές αποστολές.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.