Παγκόσμια αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 
2 ενεργεια Fot 220x208 Παγκόσμια αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παγκόσμια αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance (BNEF, Νέα Υόρκη), στο δεύτερο τρίμηνο του 2013,  οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν τα 53,1 δισεκατομμύρια δολάρια (40,7 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, που προκύπτει κυρίως από την ανάκαμψη στον τομέα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.
Οι ΗΠΑ οδήγησαν την ανάκαμψη αυτή κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση της τάξης του 155% σε 9,5 δισ. δολάρια (7,3 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα με αύξηση 63% ή 13,8 δισ. δολάρια (10,6 δισ. ευρώ ) και τη Νότια Αφρική με 2,8 δισ. δολάρια (2,1 δισ. ευρώ).

Ωστόσο στην Ευρώπη, η οποία οδήγησε την αγορά για πολλά χρόνια, οι επενδύσεις μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 44% και ανήλθαν σε 9,5 δισ. δολάρια (7,3 δισ. ευρώ), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας.  Η επενδύΑΠσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν λόγω των περικοπών των επιδοτήσεωνγια την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά στην περίοδο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις ήταν 16% κάτω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
Έτσι από τη μία πλευρά, στο 2013, οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ΑΠΕ εξακολουθούν να είναι λιγότερες από ό, τι την ίδια περίοδο του 2012, η ​​οποίες ήταν με τη σειρά τους μικρότερες από το ρεκόρ επενδύσεων το 2011.”

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από ένα διάλειμμα λόγω της πιθανής λήξης των φορολογικών κινήτρων για την αιολική ενέργεια, είναι και πάλι μπροστά. Και η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς προκάλεσε την όρεξη των επενδυτών για παραγωγούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Η μετοχή της κατασκευάστριας  ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors έχει αυξηθεί, για παράδειγμα, 200% και περισσότερο.

Η μεγαλύτερη κατηγορία των επενδύσεων στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο το 2013 ήταν η χρηματοδότηση αιολικών πάρκων και μεγάλων φωτοβολταϊκών μονάδων με τζίρο 24,4 δισεκατομμύρια (31,9 δισ. δολάρια( – μια αύξηση της τάξης του 39% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά 21% λιγότερο από ό, τι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Η επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα μικρότερα από ένα MW ισχύος παρέμειναν στις ΗΠΑ στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια (13 δισεκατομμύρια ευρώ) στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2013, ωστόσο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους μειώθηκαν κατά 15%, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.