Η κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών Sunways κλείνει το 2011 με απώλειες εκατομμυρίων, αλλά σώζεται με την βοήθεια κινέζου στρατηγικού επενδυτή

 
42 πανελ γη Fot 330χ220 Η κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών Sunways κλείνει το 2011 με απώλειες εκατομμυρίων, αλλά σώζεται με την βοήθεια κινέζου στρατηγικού επενδυτή

Η Sunways AG με τον κινέζικο Όμιλο LDK Solar ως στρατηγικό επενδυτή

Το 2011 ήταν για το σύνολο της γερμανικής ηλιακής βιομηχανίας μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, η οποία αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στις οικονομικές καταστάσεις πολλών εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών προϊόντων. Όπως δηλώνει  ο Michael Wilhelm, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunways AG (Konstanz, Γερμανία), το λειτουργικό αποτέλεσμα (ΕΒΙΤ) της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2011 ανήλθε σε ζημία ύψους 66,1 εκατ. ευρώ (2010: 15,0 εκατ. €). Η πτώση των πωλήσεων της τάξης του 50% σε σχέση με το 2010,  είναι το  αποτέλεσμα των στρεβλώσεων της ζήτησης φωτοβολταϊκών στις αγορές-στόχους, καθώς και της δραματικής πτώσης των τιμών για φωτοβολταϊκά συστήματα, ειδικά για ηλιακά πάνελ (μέχρι 40%).
Έτσι οι πωλήσεις για το 2011 έπεσαν στα 116,2 εκατομμύρια ευρώ (2010: 222,7 εκατ.).

Παρ’ όλα αυτά , η συμφωνία της Sunways AG με τον Όμιλο LDK Solar ως στρατηγικό επενδυτή, προσφέρει στην εταιρεία νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η LDK Solar Germany Holding GmbH, ιδρύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ως θυγατρική της LDK Solar, Ltd. (Xinnyu City, Κίνα) και στις 13/02/2012 έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Sunways AG με περίπου το 70% του κεφαλαίου.

Η LDK Solar, Ltd. (Xinnyu City, Κίνα) είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, στον τομέα της ηλιακής βιομηχανίας. Ως η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο των δισκίων πυριτίου, ηλιακών κυττάρων και ηλιακών συλλεκτών, για πολύ καιρό ήταν ο βασικός προμηθευτής των πρώτων υλών για την Sunways AG.

Το παράδειγμα της LDK Solar ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών που βρίσκονται λίγο πρίν τη χρεωκοπία, και έτσι οι κινέζικες εταιρείες ηλιακής βιομηχανίας εισχωρούν με έξυπνο τρόπο στην ευρωπαϊκή παραγωγή, ως στρατηγικοί επενδυτές, μετά τον πόλεμο τιμών που οι ίδιοι ξεκίνησαν με την υποστήριξη του κινέζικου κράτους, πόλεμο που εξουθένωσε οικονομικά και οδήγησε στην χρεωκοπία πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.