Τα πάνελ της aleo αποδεικνύουν τη σταθερή απόδοσή τους σε «δοκιμή αντοχής»

 
aleo Τα πάνελ της aleo αποδεικνύουν τη σταθερή απόδοσή τους σε «δοκιμή αντοχής»

Τα πάνελ της aleo αποδεικνύουν τη σταθερή απόδοσή τους σε «δοκιμή αντοχής»

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ της aleo solar απέδειξαν για μία ακόμα φορά την εξαιρετικά σταθερή απόδοσή τους, στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης δοκιμής. Το Ινστιτούτο Fraunhofer για Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα ISE υπέβαλλε στο πλαίσιο της «PV Durability Initiative» (PVDI) τα πάνελ οχτώ κατασκευαστών σε μία «δοκιμή αντοχής», η οποία υπερβαίνει τα συνηθισμένα πρότυπα δοκιμών και προσεγγίζει τις επιβαρύνσεις που υπομένει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ κατά τον κύκλο ζωής του. Για το πάνελ της aleo, το αποτέλεσμα της εκτενούς σειράς δοκιμών ήταν το εξής: η απόδοση του πάνελ της aleo παραμένει σταθερή και το ποσοστό των απωλειών κυμαίνεται ακόμα και υπό σκληρότατες καταπονήσεις σε μονοψήφια νούμερα. Επίσης, το πάνελ της aleo ολοκλήρωσε χωρίς κανένα πρόβλημα την ηλεκτρική δοκιμή ασφάλειας.  

Το TestLab PV Modules του Fraunhofer ISE εξέθεσε τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε ισχυρές μηχανικές καταπονήσεις καθώς και σε εκτενείς θερμοκρασιακές μεταβολές και συνδύασε δοκιμές υγρασίας-θερμότητας πολλών εβδομάδων με εντατική ακτινοβολία UV. Στο πλαίσιο μιας δοκιμής κλιματικού θαλάμου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ευαισθησίας σε υποβάθμιση λόγω δυναμικού (PID). Το πρόγραμμα δοκιμών προσομοιώνει ρεαλιστικά τις επιβαρύνσεις: προκειμένου να προσομοιωθούν π.χ. τα φορτία ανέμου κατά το χειμώνα, οι τεχνικοί εκθέτουν το πάνελ σε μεταβαλλόμενη πίεση έως 2600 Pascal υπό θερμοκρασία μείον 40 βαθμών Κελσίου. Για την προσομοίωση των φορτίων χιονιού ασκείται στα πάνελ συνεχής πίεση 5600 Pascal σε πολλαπλούς κύκλους. Προκειμένου να προσομοιωθούν οι κανονικές συνθήκες λειτουργίας, το πάνελ διατρέχει 600 κύκλους με μεταβολές της θερμοκρασίας από μείον 40 έως 85 βαθμούς Κελσίου.

Η «PV Durability Initiative» είναι ένα κοινό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Fraunhofer για Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα ISE και του Fraunhofer Center for Sustainable Energy Systems CSE. Τα πάνελ των συμμετεχόντων υποβάλλονται σταδιακά σε διάφορες ακολουθίες καταπονήσεων. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν την εκτίμηση των πιθανοτήτων αξιόπιστης απόδοσης των πάνελ κατά τη διάρκεια ζωής τους. Οι κατασκευαστές που συμμετέχουν στην PV Durability Initiative λαμβάνουν μία ποσοτική εκτίμηση της αξιοπιστίας των πάνελ που υποβλήθηκαν στη δοκιμή και συμβάλουν ενεργά στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των φωτοβολταϊκών πάνελ αλλά και των δοκιμών αξιοπιστίας, οι οποίες είναι περισσότερο διαφωτιστικές από την πιστοποίηση IEC. To Fraunhofer ISE που εδρεύει στο Freiburg είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ινστιτούτο ηλιακής έρευνας και διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στην ανάπτυξη, τον έλεγχο και την πιστοποίηση τεχνολογιών φωτοβολταϊκών.

«Με το απαιτητικό πρωτόκολλο δοκιμών PVDI, τα ινστιτούτα Fraunhofer ISE και Fraunhofer CSE δημιούργησαν μία νέα βάση για την αξιολόγηση της αντοχής ενός φωτοβολταϊκού πάνελ», αναφέρει ο κ. Günter Schulze, διευθυντής τεχνολογίας της aleo solar AG. «Η ρεαλιστική δοκιμή αντοχής παρέχει στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων την ασφάλεια ότι μπορούν να αναμένουν μακροπρόθεσμα υψηλές ενεργειακές αποδόσεις από τα πάνελ της aleo. Τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμής αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά την ανθεκτικότητα και την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών μας πάνελ.» Οι εργαστηριακές δοκιμές του Fraunhofer ISE επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα προηγούμενων δοκιμών στα πάνελ της aleo: Η ανεξάρτητη εταιρία παροχής κλαδικών υπηρεσιών MBJ είχε διαπιστώσει ελάχιστες απώλειες στην απόδοσή τους μετά από περίπου 10 χρόνια πραγματικής λειτουργίας. Νωρίτερα, τα πάνελ της aleo είχαν λάβει την ανώτατη βαθμολογία από το Stiftung Warentest (2006) χάρη στην ικανοποιητική ενεργειακή απόδοση, την αντοχή και την ασφάλειά τους, καθώς και την αξιολόγηση «πολύ καλό» από το περιοδικό Öko-Test (2010).

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.