Το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης Εξοικονομώ κατ’οίκον

 
8 oikologiko spiti Fot 270x240 Το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης Εξοικονομώ κατ’οίκον

Εξοικονομώ κατ' οίκον

Βαδίζοντας σε καιρούς ολοένα αυξανόμενου κόστους ενέργειας, όλοι αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις ενεργειακές δαπάνες του νοικοκυριού μας.

Με κάποιες επεμβάσεις άλλοτε επιδιώκουμε να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής της ενέργειας που ζητά το σπίτι μας (πχ από το πετρέλαιο μεταβαίνουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα ή στο φυσικό αέριο), και άλλοτε προσπαθούμε να αλλάξουμε το ποσό της ενέργειας που ζητάει το σπίτι μας, βελτιώνοντας δηλαδή ενεργειακά την κατοικία μας.

Σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης«Εξοικονομώ κατ’οίκον» παρέχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα προκειμένου οι πολίτες να προβούν σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας ενέργεια, χρήματα και αυξάνοντας την αξία του.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν σε γενικές γραμμές τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες:

  1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου
  2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
  3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Το πρόγραμμα επιδότησης αφορά αποκλειστικά σε κτίρια με χρήση κατοικίας, που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/ τ.μ. και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας τουλάχιστον ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Τα οικονομικά κίνητρα του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • την επιχορήγηση του 70%-35%-15%, του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος του δικαιούχου, όπως αυτές καθορίζονται από το πρόγραμμα
  • τη χορήγηση 4/5/6ετούς άτοκου δανείου για το υπόλοιπο του ποσού (ύψους αντίστοιχα 30% – 65%- 85%) χωρίς να απαιτούνται από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εξασφαλίσεις για την παροχή του δανείου.
  • Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα
  • Επιπλέον καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί ακόμη και κάποιος που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχε την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει σε μια χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης κατοικία, να το κάνει, με καθόλου ή πολύ μικρό αρχικό κόστος από την τσέπη του. Αποδίδοντας μηνιαία στην αποπληρωμή του άτοκου δανείου ουσιαστικά το κέρδος της επένδυσης που πραγματοποίησε, που σε άλλη περίπτωση δε θα το είχε, σε κάποια χρόνια θα μπορεί να μιλά για καθαρό ενεργειακό και χρηματικό κέρδος.

πηγή: naftemporiki.gr

 

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.