ΥΠΕΚΑ: Γιορτάζουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας

 
53 ypeka 330x170 ΥΠΕΚΑ: Γιορτάζουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας

Γιορτάζουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Eκπαιδευτικές εκδηλώσεων, που θα γίνουν κυρίως στην πλατεία Συντάγματος και θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου, διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος .

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

Το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον Δήμο Αθηναίων, για να συντονίσει τον εορτασμό με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κλίμακας δράσεις που θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για τη μέρα αυτή. Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων θα λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στην πλατεία Συντάγματος και θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. 

Στο κέντρο της πλατείας θα δημιουργηθεί μία κατασκευή – ο ιστός της πόλης – στο κέντρο της οποίας θα τοποθετηθεί ένα γιγαντιαίο δέντρο το οποίο θα περιστοιχίζεται από δεκάδες πολύχρωμα λουλούδια. Φιγούρες παιδιών με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος θα «αγκαλιάζουν» το κεντρικό έκθεμα ενώ ακτινωτά θα δημιουργηθούν 4 παρτέρια – θεματικές ενότητες – με θέμα την ανακύκλωση (κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες), τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς) και λαχανόκηπος σε συνδιασμό με μονάδα οικιακής κομποστοποίησης. Ένα πέμπτο παρτέρι με το μήνυμα του UNEP «think.eat.save” θα δημιουργηθεί στην έξοδο του μετρό.

Παράλληλα, σε διαφορετικά σημεία της πλατείας θα υπάρχουν επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήριο σποράς με φύτευση φυτών που θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες, εργαστήρι ανακύκλωσης χαρτιού και εργαστήρι οικιακής κομποστοποίησης. Ταυτόχρονα, θα διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού – με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την πόλη και το αστικό περιβάλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη η ταινία ντοκιμαντέρ HOME.

Έχοντας ως στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να δώσουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα στην ανάγκη ο άνθρωπος να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στο χώρο που ζει, προστατεύοντας και βελτιώνοντάς τον, σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο, αλλά και για το περιβάλλον, έχουμε ζητήσει τη συμβολή με όποιον τρόπο μπορούν όλων όσων θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος, με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον. Κι αυτό θέλουμε αναδείξουμε με τις δράσεις μας.

Είναι δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού ή και μηδενικού κόστους, που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον.

Κι επειδή η προσπάθεια για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων πόλεων, δεν μπορεί να μην διέρχεται μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο επίκεντρο μας υπάρχουν δράσεις με πρωταγωνιστές και παιδιά.

Μετατρέπουμε λοιπόν σημεία αναφοράς της πόλης μας, όπως η πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι, το Θησείο, σε εργαστήρι περιβαλλοντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη συμμετοχή τους εκείνες τις μέρες, με παιχνίδια, προβολές, ενημέρωση.

Κι όλα αυτά με τη συμβολή πολλών ανθρώπων, εθελοντών, οργανισμών φορέων, που θέλουν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες στο link:www.ypeka.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.