100% από ανανεώσιμες πηγές, το ενεργειακό μέλλον της Νέας Υόρκης

 
66 green Fot 330x280 100% από ανανεώσιμες πηγές, το ενεργειακό μέλλον της Νέας Υόρκης

Από τις ΑΠΕ θα καλύπτονται όλες οι ενεργειακές ανάγκες της Νέας Υόρκης το 2030

Το ενεργειακό μέλλον της Νέας Υόρκης θα μπορούσε – θεωρητικά τουλάχιστον – να είναι πλήρως ανανεώσιμο, εάν βασιστεί κανείς σε όσα υποστηρίζουν ερευνητές από τρία αμερικανικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατάρτισαν, η αμερικανική πολιτεία θα μπορούσε ακόμη και έως τα μέσα του αιώνα να τροφοδοτείται σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ, εξοικονομώντας πόρους και δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια (Ντέιβις), του Στάνφορντ και του Κορνέλ οραματίζονται μια Νέα Υόρκη, όπου οι ΑΠΕ καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ψύξη και τροφοδοτούν τις βιομηχανίες καθώς και τις μεταφορές. Πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό – τεχνικά και οικονομικά – με μια «στροφή» των ενεργειακών υποδομών της πολιτείας στον άνεμο, το ηλιακό φως και το νερό έως τα μέσα του αιώνα.

Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Energy Policy, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια «στροφή» θα έσωζε περίπου 4.000 ανθρώπινες ζωές και 33 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, μόνο από δαπάνες υγείας. Το ποσό αυτό θα μπορούσε, όπως λένε, να χρηματοδοτήσει τις νέες υποδομές σε διάστημα 17 ετών, το οποίο μειώνεται στα 10 έτη εάν ληφθούν υπόψη τα έσοδα από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεωρητικά πάντα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Νέας Υόρκης του 2030 θα μπορούσαν να καλυφθούν από: 4.020 επίγειες ανεμογεννήτριες των 5MW, 12.770 θαλάσσιες ανεμογεννήτριες των 5MW, 387 συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα των 100MW, 828 φωτοβολταϊκά πάρκα των 50MW, 5 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά συστήματα των 5kW σε στέγες σπιτιών, μισό εκατομμύριο φωτοβολταϊκά συστήματα των 100kW σε στέγες εμπορικών και κυβερνητικών κτηρίων, 36 γεωθερμικές μονάδες των 100MW, 1.910 κυματικές συσκευές των 0,75MW, 2.600 κυματογεννήτριες ισχύος 1MW και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 71.300MW, εκ των οποίων οι περισσότερες υπάρχουν ήδη.

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι μια τέτοια «στροφή» θα έχει αρχικά μεγάλο κόστος, όμως υποστηρίζουν ότι η απόσβεση θα επιτευχθεί σύντομα χάρη στην εξοικονόμηση των δαπανών για καύσιμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, μια τέτοια κίνηση θα περιόριζε επίσης τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 37% και θα σταθεροποιούσε τις τιμές της ενέργειας λόγω – και πάλι – του μηδενικού κόστους καυσίμων, καθώς αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της πολιτείας καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι υπολογισμοί τους είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Χόουαρθ από το Κορνέλ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, «πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι εάν θέλουμε να προωθήσουμε την ενεργειακή αυτάρκεια και να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση».

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.